Het is makkelijker dan ooit en er wordt daarom ook steeds achtelozer mee omgegaan: werken op vakantie en WiFi-gebruik in het buitenland. Even inloggen in een koffiezaak of gegevens invullen om op het netwerk van je hotel te komen is in een handomdraai gebeurd, maar is dat wel veilig? We vertellen je over de do’s en don’ts.
Vooropgesteld: wie zijn of haar werk kan loslaten op vakantie en pas thuis weer de laptop openklapt, is wat ons betreft het beste af. Maar nood breekt wet, zo nu en dan, en bovendien moet je op zakenreis in het buitenland ook op een veilige manier aan het werk kunnen. Waar moet je dan op letten?
Hotspots van hackers
Allereerst: vermijd openbare netwerken. Hoe makkelijk het soms ook is om snel te verbinden met een onversleuteld netwerk: de risico’s zijn, zeker bij zakelijk gebruik, te groot. Hoe weet je dat het netwerk dat weliswaar de naam draagt van de camping, het hotel of het café waar je zit, ook daadwerkelijk aan deze locatie toebehoort? Vergis je niet: er zijn tegenwoordig hackers die doelbewust een openbare hotspot opzetten om je vervolgens volledig te kunnen screenen. Denk je bijvoorbeeld even snel je bankzaken te doen en word je gehackt, ben je dus mijlenver van huis – letterlijk en figuurlijk.
We raden daarom ook aan om zorgvuldig de instellingen van je telefoon, tablet of laptop te controleren of deze niet automatisch verbinding maakt met beschikbare netwerken in de buurt. Zo houd je zelf de regie. Moet je toch dringend even een mailtje versturen of belangrijke informatie versturen? Gebruik tóch liever 4G of 5G.
Pottenkijkers
De beveiliging van je devices is, ongeacht of je nu op een openbaar of een versleuteld netwerk zit, altijd belangrijk. Zorg daarom altijd dat je vooraf maatregelen treft om je data veilig te houden. Sterke en variërende wachtwoorden voor verschillende accounts, encryptie van data en/of devices en een BIOS-wachtwoord voor je laptop zijn daarvan enkele voorbeelden. Als security in Nederland al bovenaan de agenda staat, dan in het buitenland al helemaal. Lang niet overal ter wereld is het privacybeleid zo ingericht als in Nederland en zeker in landen als China en Rusland kan altijd en overal worden ‘meegekeken’. Houd dit in de gaten als je met gevoelige data overweegt te werken.
Gevaarlijke USB’s?
Tot slot nog een waarschuwing uit een wat meer onverwachte hoek: kijk uit met gratis ontvangen USB-sticks, cd’s of andere ‘goodies’. Ze lijken onschuldig, maar kwaadwillenden kunnen hier alles maar op zetten wat ze willen. Inpluggen kan resulteren in de installatie van schadelijke software op je device. Zeker iets om in het achterhoofd te houden.