Hoe veilig is WiFi gebruik in het buitenland?
Blog

Hoe veilig is WiFi gebruik in het buitenland?

Het is makkelijker dan ooit en er wordt daarom ook steeds achtelozer mee omgegaan: werken op vakantie en WiFi-gebruik in het buitenland. Even inloggen in een koffiezaak of gegevens invullen om op het netwerk van je hotel te komen is in een handomdraai gebeurd, maar is dat wel veilig? We vertellen je over de do’s en don’ts. 

Vooropgesteld: wie zijn of haar werk kan loslaten op vakantie en pas thuis weer de laptop openklapt, is wat ons betreft het beste af. Maar nood breekt wet, zo nu en dan, en bovendien moet je op zakenreis in het buitenland ook op een veilige manier aan het werk kunnen. Waar moet je dan op letten?

Hotspots van hackers

Allereerst: vermijd openbare netwerken. Hoe makkelijk het soms ook is om snel te verbinden met een onversleuteld netwerk: de risico’s zijn, zeker bij zakelijk gebruik, te groot. Hoe weet je dat het netwerk dat weliswaar de naam draagt van de camping, het hotel of het café waar je zit, ook daadwerkelijk aan deze locatie toebehoort? Vergis je niet: er zijn tegenwoordig hackers die doelbewust een openbare hotspot opzetten om je vervolgens volledig te kunnen screenen. Denk je bijvoorbeeld even snel je bankzaken te doen en word je gehackt, ben je dus mijlenver van huis – letterlijk en figuurlijk.

We raden daarom ook aan om zorgvuldig de instellingen van je telefoon, tablet of laptop te controleren of deze niet automatisch verbinding maakt met beschikbare netwerken in de buurt. Zo houd je zelf de regie. Moet je toch dringend even een mailtje versturen of belangrijke informatie versturen? Gebruik tóch liever 4G of 5G.

Hotspots

Pottenkijkers

De beveiliging van je devices is, ongeacht of je nu op een openbaar of een versleuteld netwerk zit, altijd belangrijk. Zorg daarom altijd dat je vooraf maatregelen treft om je data veilig te houden. Sterke en variërende wachtwoorden voor verschillende accounts, encryptie van data en/of devices en een BIOS-wachtwoord voor je laptop zijn daarvan enkele voorbeelden. Als security in Nederland al bovenaan de agenda staat, dan in het buitenland al helemaal. Lang niet overal ter wereld is het privacybeleid zo ingericht als in Nederland en zeker in landen als China en Rusland kan altijd en overal worden ‘meegekeken’. Houd dit in de gaten als je met gevoelige data overweegt te werken.

Gevaarlijke USB’s?

Tot slot nog een waarschuwing uit een wat meer onverwachte hoek: kijk uit met gratis ontvangen USB-sticks, cd’s of andere ‘goodies’. Ze lijken onschuldig, maar kwaadwillenden kunnen hier alles maar op zetten wat ze willen. Inpluggen kan resulteren in de installatie van schadelijke software op je device. Zeker iets om in het achterhoofd te houden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Een bekend gezicht!
Een bekend gezicht!
Jarno Huijbregts heeft al een stage volbracht bij Libra en nu is hij terug voor een specifieke functie! Naast zijn part-time baan bij Libra, volgt hij de deeltijdstudie bij Fontys Hogeschool ICT.
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Een duurzame stap! Zo zijn we voorbereid op de toekomst en kunnen we onze klanten aanvullende diensten bieden. Achter de schermen is dit dus een interessante ontwikkeling, maar als klant van Libra merk je er weinig van. Je krijgt hooguit te maken met de volgende 5 voordelen:
Veilig, snel en overal werken met VDI
Veilig, snel en overal werken met VDI
VDI is een innovatie in opmars en een geweldig geschikt systeem voor onze veranderende manier van werken. In eerdere blogs hebben we ‘het nieuwe werken’ als onderwerp al vaker besproken. VDI is een oplossing waarmee je veilig, snel en overal kan werken. Een interessant perspectief op nieuwe remote werkvormen! Lees hoe VDI ook jouw bedrijf digitaal versterkt!
Waarom wij digitaal samenwerken
Waarom wij digitaal samenwerken
“Het nieuwe normaal.” Geeft deze uitspraak je rillingen? Of kriebels..? Hoe kun jij als werkgever rekening houden met de anderhalve-meter-maatschappij en hoe ziet dat eruit?
Groen licht voor glasvezel!
Groen licht voor glasvezel!
Opdrachtgever Brofiber heeft een glasvezelnetwerk aangelegd van Veldhoven tot en met Reusel wat een groot deel van de Kempen voorziet van een snelle en betrouwbare verbinding. Wat betekent dit voor jou en je bedrijf?
Teams Tips: professioneel online vergaderen
Teams Tips: professioneel online vergaderen
De afgelopen periode zijn we er bijna allemaal met twee voeten tegelijk ingesprongen. Het Online Vergaderen. We helpen je een handje door de belangrijkste tips en tricks met je te delen. Zo kan jij zelfverzekerd en up-to-date aan de slag en wordt het thuiswerken een beetje makkelijker!
Scroll naar top