Hoe veilig is WiFi gebruik in het buitenland?
Blog

Hoe veilig is WiFi gebruik in het buitenland?

Het is makkelijker dan ooit en er wordt daarom ook steeds achtelozer mee omgegaan: werken op vakantie en WiFi-gebruik in het buitenland. Even inloggen in een koffiezaak of gegevens invullen om op het netwerk van je hotel te komen is in een handomdraai gebeurd, maar is dat wel veilig? We vertellen je over de do’s en don’ts. 

Vooropgesteld: wie zijn of haar werk kan loslaten op vakantie en pas thuis weer de laptop openklapt, is wat ons betreft het beste af. Maar nood breekt wet, zo nu en dan, en bovendien moet je op zakenreis in het buitenland ook op een veilige manier aan het werk kunnen. Waar moet je dan op letten?

Hotspots van hackers

Allereerst: vermijd openbare netwerken. Hoe makkelijk het soms ook is om snel te verbinden met een onversleuteld netwerk: de risico’s zijn, zeker bij zakelijk gebruik, te groot. Hoe weet je dat het netwerk dat weliswaar de naam draagt van de camping, het hotel of het café waar je zit, ook daadwerkelijk aan deze locatie toebehoort? Vergis je niet: er zijn tegenwoordig hackers die doelbewust een openbare hotspot opzetten om je vervolgens volledig te kunnen screenen. Denk je bijvoorbeeld even snel je bankzaken te doen en word je gehackt, ben je dus mijlenver van huis – letterlijk en figuurlijk.

We raden daarom ook aan om zorgvuldig de instellingen van je telefoon, tablet of laptop te controleren of deze niet automatisch verbinding maakt met beschikbare netwerken in de buurt. Zo houd je zelf de regie. Moet je toch dringend even een mailtje versturen of belangrijke informatie versturen? Gebruik tóch liever 4G of 5G.

Hotspots

Pottenkijkers

De beveiliging van je devices is, ongeacht of je nu op een openbaar of een versleuteld netwerk zit, altijd belangrijk. Zorg daarom altijd dat je vooraf maatregelen treft om je data veilig te houden. Sterke en variërende wachtwoorden voor verschillende accounts, encryptie van data en/of devices en een BIOS-wachtwoord voor je laptop zijn daarvan enkele voorbeelden. Als security in Nederland al bovenaan de agenda staat, dan in het buitenland al helemaal. Lang niet overal ter wereld is het privacybeleid zo ingericht als in Nederland en zeker in landen als China en Rusland kan altijd en overal worden ‘meegekeken’. Houd dit in de gaten als je met gevoelige data overweegt te werken.

Gevaarlijke USB’s?

Tot slot nog een waarschuwing uit een wat meer onverwachte hoek: kijk uit met gratis ontvangen USB-sticks, cd’s of andere ‘goodies’. Ze lijken onschuldig, maar kwaadwillenden kunnen hier alles maar op zetten wat ze willen. Inpluggen kan resulteren in de installatie van schadelijke software op je device. Zeker iets om in het achterhoofd te houden.

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Inspirerende klanten: Bruns
Inspirerende klanten: Bruns
Libra ICT levert bij Bruns verschillende ICT-diensten om hun werkprocessen efficiënter, makkelijker en veiliger te maken. Zo werkt Bruns met verschillende slimme toepassingen op SharePoint, waardoor medewerkers en klanten vanaf elke locatie veilig kunnen samenwerken in een gedeelde omgeving.
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Onze Stefan reist deze zomer naar Kenia! Al een jaar is Stefan de reis aan het voorbereiden. Plannen maken, apparaten en onderdelen verzamelen, transport van alle goederen organiseren... Het was een flinke klus, maar de nieuwe ervaring en kwalitatieve verbetering van het onderwijs die de kinderen op een school in Kenia gaan krijgen, daar gaat Stefan voor.
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Vanaf 1 maart 2022 gaat Microsoft over naar een nieuw licentiemodel. Dit geldt voor alle 365 producten. Regel je licenties voor 25 februari en bespaar!
Scroll naar boven