Digitaal onderwijs op school in Kenia
Projecten

Digitaal onderwijs op school in Kenia

Onze Stefan reist deze zomer naar Kenia!

Al een jaar is Stefan de reis naar Kenia aan het voorbereiden. Plannen maken, apparaten en onderdelen verzamelen, deze opnieuw configureren, transport van alle goederen organiseren… Het was een flinke klus, maar de nieuwe ervaring en kwalitatieve verbetering van het onderwijs die de kinderen op een school in Kenia gaan krijgen, daar gaat Stefan voor.

The Good Samaritan School

Zijn avontuur begon via de vader van een vriend. In 2013 heeft Frans Donders het initiatief opgestart om een bestaande school in Kikambala, Kenia te helpen ontwikkelen. In die tijd was het schooltje, The Good Samaritan School, niet meer dan een groepje kinderen die onder een mangoboom les kregen van vrijwilligers. De ontwikkeling van de school heeft verschillende stappen doorgemaakt. Waar het begon met schoolspullen opsturen vanuit Nederland, volgden er al snel nog grotere toevoegingen. Zo zijn er in bijna tien jaar tijd twee schoolgebouwen met elk drie klaslokalen, een lerarengebouw en een provisorische keuken met aula gebouwd! Niet alleen de ruimtes om les te geven zijn noodzakelijk voor een school in Kenia. De extreme droogte en honger verhinderde kinderen om naar school te kunnen komen. Doordat er een voedselprogramma is opgestart, krijgt elk kind elke dag een maaltijd op school en hoeven ze geen dag leren meer te missen.

Daarnaast heeft Basisschool de Harlekijn uit Son al hun oude  schoolmeubilair aan de school in Kenia geschonken. Scholengemeenschap De Hilt uit Helmond doneerde hun verouderde, maar prima functionerende Ipads. Zo raakt The Good Samaritan School al aardig compleet!

Stefan in kenia 2 - Libra ICT
Leerlingen van The Good Samaritan School (foto door Stefan Smetsers)

Digitaal onderwijs

Libra ICT draagt bij door het verzamelen van werkstations, computerschermen, accesspoints, switches en netwerk onderdelen. Alle werkstations en de tablets van basisschool De Hilt zijn door onze technische dienst geïnstalleerd met Windows en het complete Office pakket.

Deze zomer gaat Stefan met een van zijn vrienden, Paul Donders, er het elektrische en digitale netwerk aanleggen. Ze beginnen met het installeren van zonnepanelen op het lerarengebouw, zodat deze elektriciteit kunnen leveren aan de school. Zodra de stroomvoorziening op poten staat, gaat Stefan aan de slag met het digitale netwerk. Hij legt de internetverbinding aan, verzorgt de wifi en regelt de aansluiting van de werkstations en tablets. Dan volgt alleen nog de uitleg van de apparaten aan de leraren. Vanaf dat moment kunnen de leerlingen van The Good Samaritan School digitale producten gaan gebruiken in hun onderwijs! Een leuk bijkomstig concept is dat de leerlingen van De Hilt in Nederland en de leerlingen van The Good Samaritan School in Kenia contact met elkaar zullen houden via de tablets. Een digitale uitwisselingsreis.

Stefan in kenia 5 - Libra ICT
(foto door Stefan Smetsers)

ICT in een ontwikkelingsland

Stefan is natuurlijk een ervaren expert op het gebied van ICT, maar anders in Kenia dan in Nederland is dat je van te voren niet weet tegen wat voor situatie je aanloopt.

“Het aanleggen van een netwerk is in Kenia compleet anders. Er is daar in principe niks. Vooraf kan je al inschatten tegen welke uitdagingen je misschien aan zult lopen. Daar anticipeer je dan op door op voorhand genoeg apparatuur met de container mee te sturen, maar grotendeels zullen we toch ter plekke oplossingen moeten zoeken. Het internet in Kenia functioneert op basis van het GSM netwerk en de locatie van de aangevraagde internetaansluiting ligt ver van de school vandaan. Wifi aanleggen in Kenia gaat verder hetzelfde als in Nederland, maar het is de beschikbaarheid en bereikbaarheid die de uitdagingen met zich meebrengen. Je bent echt context gebonden en dat neemt fysieke issues met zich mee.”

Stefan in kenia 3.2- Libra ICT
Leerlingen van The Good Samaritan School (foto door Stefan Smetsers)

Een betere toekomst

Dat Stefan er zin in heeft, is duidelijk te merken aan zijn enthousiasme en betrokkenheid.

“Ik ga er vanuit dat we het allemaal netjes geregeld krijgen. Ik heb er super veel zin in en het is gewoon een hele ervaring! Ons werk daar zal een grote impact hebben op de toekomst van veel kinderen en volwassenen die straks onderwijs kunnen volgen. Ik ben blij dat ik hier zoiets moois aan kan bijdragen.”

We zijn benieuwd naar Stefan z’n ervaring in Kenia! Na de zomer posten we een verslag over zijn avontuur. Voor nu wensen we hem heel veel succes en natuurlijk ongelofelijk veel plezier toe.

Stefan-in-kenia-4 - Libra ICT
Stefan en Paul maken kennis met de leerlingen en docenten van The Good Samaritan School
Welkomstlied van de leerlingen voor Stefan en Paul
geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project Tilbox
Inspiratie project Tilbox
Libra ICT zorgt ervoor dat de IT-oplossingen van Tilbox probleemloos blijven werken. Inclusief het beheer van netwerken, apparatuur, softwarecompatibiliteit en gebruikerseisen. Onze experts waarborgen de stabiliteit en efficiëntie van de IT-systemen van Tilbox, evenals de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Inspirerende klanten: Bruns
Inspirerende klanten: Bruns
Libra ICT levert bij Bruns verschillende ICT-diensten om hun werkprocessen efficiënter, makkelijker en veiliger te maken. Zo werkt Bruns met verschillende slimme toepassingen op SharePoint, waardoor medewerkers en klanten vanaf elke locatie veilig kunnen samenwerken in een gedeelde omgeving.
Passwordless inloggen: een veilig en eenvoudig alternatief
Passwordless inloggen: een veilig en eenvoudig alternatief
Iedereen kent het wel, je bent je wachtwoord vergeten en moet even snel een nieuw wachtwoord instellen om weer toegang te krijgen tot je account. Het mag niet, maar soms kiest men dan voor een wachtwoord dat makkelijk te raden is en dat kan gevaarlijk zijn.
Scroll naar boven