Digitaal onderwijs op school in Kenia
Projecten

Digitaal onderwijs op school in Kenia

Onze Stefan reist deze zomer naar Kenia!

Al een jaar is Stefan de reis naar Kenia aan het voorbereiden. Plannen maken, apparaten en onderdelen verzamelen, deze opnieuw configureren, transport van alle goederen organiseren… Het was een flinke klus, maar de nieuwe ervaring en kwalitatieve verbetering van het onderwijs die de kinderen op een school in Kenia gaan krijgen, daar gaat Stefan voor.

The Good Samaritan School

Zijn avontuur begon via de vader van een vriend. In 2013 heeft Frans Donders het initiatief opgestart om een bestaande school in Kikambala, Kenia te helpen ontwikkelen. In die tijd was het schooltje, The Good Samaritan School, niet meer dan een groepje kinderen die onder een mangoboom les kregen van vrijwilligers. De ontwikkeling van de school heeft verschillende stappen doorgemaakt. Waar het begon met schoolspullen opsturen vanuit Nederland, volgden er al snel nog grotere toevoegingen. Zo zijn er in bijna tien jaar tijd twee schoolgebouwen met elk drie klaslokalen, een lerarengebouw en een provisorische keuken met aula gebouwd! Niet alleen de ruimtes om les te geven zijn noodzakelijk voor een school in Kenia. De extreme droogte en honger verhinderde kinderen om naar school te kunnen komen. Doordat er een voedselprogramma is opgestart, krijgt elk kind elke dag een maaltijd op school en hoeven ze geen dag leren meer te missen.

Daarnaast heeft Basisschool de Harlekijn uit Son al hun oude  schoolmeubilair aan de school in Kenia geschonken. Scholengemeenschap De Hilt uit Helmond doneerde hun verouderde, maar prima functionerende Ipads. Zo raakt The Good Samaritan School al aardig compleet!

Stefan in kenia 2 - Libra ICT
Leerlingen van The Good Samaritan School (foto door Stefan Smetsers)

Digitaal onderwijs

Libra ICT draagt bij door het verzamelen van werkstations, computerschermen, accesspoints, switches en netwerk onderdelen. Alle werkstations en de tablets van basisschool De Hilt zijn door onze technische dienst geïnstalleerd met Windows en het complete Office pakket.

Deze zomer gaat Stefan met een van zijn vrienden, Paul Donders, er het elektrische en digitale netwerk aanleggen. Ze beginnen met het installeren van zonnepanelen op het lerarengebouw, zodat deze elektriciteit kunnen leveren aan de school. Zodra de stroomvoorziening op poten staat, gaat Stefan aan de slag met het digitale netwerk. Hij legt de internetverbinding aan, verzorgt de wifi en regelt de aansluiting van de werkstations en tablets. Dan volgt alleen nog de uitleg van de apparaten aan de leraren. Vanaf dat moment kunnen de leerlingen van The Good Samaritan School digitale producten gaan gebruiken in hun onderwijs! Een leuk bijkomstig concept is dat de leerlingen van De Hilt in Nederland en de leerlingen van The Good Samaritan School in Kenia contact met elkaar zullen houden via de tablets. Een digitale uitwisselingsreis.

Stefan in kenia 5 - Libra ICT
(foto door Stefan Smetsers)

ICT in een ontwikkelingsland

Stefan is natuurlijk een ervaren expert op het gebied van ICT, maar anders in Kenia dan in Nederland is dat je van te voren niet weet tegen wat voor situatie je aanloopt.

“Het aanleggen van een netwerk is in Kenia compleet anders. Er is daar in principe niks. Vooraf kan je al inschatten tegen welke uitdagingen je misschien aan zult lopen. Daar anticipeer je dan op door op voorhand genoeg apparatuur met de container mee te sturen, maar grotendeels zullen we toch ter plekke oplossingen moeten zoeken. Het internet in Kenia functioneert op basis van het GSM netwerk en de locatie van de aangevraagde internetaansluiting ligt ver van de school vandaan. Wifi aanleggen in Kenia gaat verder hetzelfde als in Nederland, maar het is de beschikbaarheid en bereikbaarheid die de uitdagingen met zich meebrengen. Je bent echt context gebonden en dat neemt fysieke issues met zich mee.”

Stefan in kenia 3.2- Libra ICT
Leerlingen van The Good Samaritan School (foto door Stefan Smetsers)

Een betere toekomst

Dat Stefan er zin in heeft, is duidelijk te merken aan zijn enthousiasme en betrokkenheid.

“Ik ga er vanuit dat we het allemaal netjes geregeld krijgen. Ik heb er super veel zin in en het is gewoon een hele ervaring! Ons werk daar zal een grote impact hebben op de toekomst van veel kinderen en volwassenen die straks onderwijs kunnen volgen. Ik ben blij dat ik hier zoiets moois aan kan bijdragen.”

We zijn benieuwd naar Stefan z’n ervaring in Kenia! Na de zomer posten we een verslag over zijn avontuur. Voor nu wensen we hem heel veel succes en natuurlijk ongelofelijk veel plezier toe.

Stefan-in-kenia-4 - Libra ICT
Stefan en Paul maken kennis met de leerlingen en docenten van The Good Samaritan School
Welkomstlied van de leerlingen voor Stefan en Paul

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<strong>Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo</strong>
Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo
Vorige week hebben we voor een van onze klanten een cyber security event georganiseerd in samenwerking met SecDesk. Een Hack-demonstratie. Het doel van dit event was om de medewerkers van het bedrijf Bruns meer inzicht te geven in de wereld van hackers en cyber risico’s, en om de bewustwording van de medewerkers over cyber risico's te vergroten.
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Onze Stefan reist deze zomer naar Kenia! Al een jaar is Stefan de reis aan het voorbereiden. Plannen maken, apparaten en onderdelen verzamelen, transport van alle goederen organiseren... Het was een flinke klus, maar de nieuwe ervaring en kwalitatieve verbetering van het onderwijs die de kinderen op een school in Kenia gaan krijgen, daar gaat Stefan voor.
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Vanaf 1 maart 2022 gaat Microsoft over naar een nieuw licentiemodel. Dit geldt voor alle 365 producten. Regel je licenties voor 25 februari en bespaar!
Gigantische dreiging door Log4j
Gigantische dreiging door Log4j
Log4j? Wat is dat? Waarom horen we er plotseling zo veel over? De IT wereld staat op z’n kop. De recente ontdekking van een significante zwakke schakel in een open-source library voor Java doet een wervelwind van stof opwaaien. De kans dat jouw ICT-omgeving wordt beïnvloed was zelden zo groot. We leggen het probleem van Log4j uit. 
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
In de strijd tegen cybercriminaliteit wordt veel vooruitgang geboekt. Toch is er geen tijd om eens lekker achterover te gaan leunen. In de meeste gevallen blijkt menselijk handelen de grootste oorzaak van lekken binnen de ICT-infrastructuur. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt wanneer hackers een ingang krijgen. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer schade zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk. Snel handelen is key.
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Een duurzame stap! Zo zijn we voorbereid op de toekomst en kunnen we onze klanten aanvullende diensten bieden. Achter de schermen is dit dus een interessante ontwikkeling, maar als klant van Libra merk je er weinig van. Je krijgt hooguit te maken met de volgende 5 voordelen:
Scroll naar boven