Cyber security: phishing alert
Blog

Cyber security: phishing alert

In de afgelopen week zijn er verschillende phishing e-mails in de regio verstuurd. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij internetcriminelen persoonlijke gegevens of wachtwoorden proberen te stelen. Vaak is het moeilijk om phishing te herkennen. Jij of iemand anders in je organisatie heeft op een verkeerde link geklikt, een verkeerde bijlage geopend of misschien verkeerd gereageerd op een e-mail. Dit bericht lijkt dan vaak van bekende te komen, of er wordt informatie vermeld die belangrijk en interessant is voor de ontvanger.

In dit artikel willen we je door middel van een voorbeeld laten zien hoe een phishing aanval werkt en waar je op moet letten op het moment dat je een e-mail in je postvak binnen krijgt.

Phishing e-mail

Je krijgt in je postvak-In een belangrijke e-mail binnen van een relatie die een document met je wilt delen en bijvoorbeeld zijn Office 365 omgeving daarvoor inzet. De mail wordt door tekst of het uitroepteken aangemerkt als ‘belangrijk’ en de relatie is vertrouwd, dus je wordt meteen getriggerd om de link te openen en het bestand online door te lezen. 

Hoe komt zoiets nou op je PC, je hebt toch een spamfilter?

Je spamfilter leert continue en wordt gevoed door systeembeheerders, maar internetcriminelen gebruiken telkens andere links, andere indelingen en andere afzenders. 

In de e-mail in het voorbeeld weet de Microsoft spamfilter het niet helemaal zeker. Deze mail wordt slechts bij 7 van de 17 geadresseerden tegen gehouden.

Een half uur later kan deze verhouding alweer anders zijn, want spamfilters leren snel. Maar een andere lay-out of een andere link zorgt ervoor dat er opnieuw in-geleerd moet worden.

Inloggen via webbrowser

Op het moment dat je de e-mail geopend hebt en doorgeklikt hebt op de link, word je doorgesluisd naar het document (dat denk je als je het onderstaande ziet)

In het voorbeeld komt de online omgeving van je Microsoft 365 pagina in je webbrowser en wordt er gevraagd om opnieuw in te loggen. Vaak ben je tijdens het werk al ingelogd en komt dit verdacht over. Maar het komt wel vaker voor dat je opnieuw moet inloggen en je denkt dat het document bij je relatie op SharePoint staat, dus dan zal het wel nodig zijn om opnieuw in te loggen. 

Op het moment dat je hier je gegevens invult en doorklikt ben je gehackt! Let op de adresbalk in je browser, die is niet van je relatie, SharePoint of Microsoft Office, maar van internetcriminelen. Het is erg gemakkelijk om de online omgeving van een website na te maken. Internetcriminelen gebruiken vaak zelfs logo’s, persoonsgegevens, teksten en/of beeldmateriaal van lokale organisaties.

Op het moment dat je opnieuw hebt ingelogd krijg je wel een document op je scherm, waardoor je nietsvermoedend verder gaat met je werk. 

Ondertussen hebben deze internetcriminelen jouw inloggegevens en starten er wordt meteen volledig geautomatiseerd een phishing e-mail uit jouw naam naar al je relaties gestuurd voor het volgende slachtoffer.

Wat kun je doen tegen phishing?

  • Open nooit een e-mail die je niet vertrouwt
  • Zweef met je muis over de hyperlink en lees de link kritisch voordat je klikt
  • Controleer de adresbalk in je webbrowser voordat je inloggegevens en wachtwoord invult

Maar het belangrijkste is om bij twijfel altijd even te bellen naar Libra ICT. Wij kijken graag met je mee en hebben de tools en kennis om te beoordelen of een e-mail vertrouwd is.

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project Tilbox
Inspiratie project Tilbox
Libra ICT zorgt ervoor dat de IT-oplossingen van Tilbox probleemloos blijven werken. Inclusief het beheer van netwerken, apparatuur, softwarecompatibiliteit en gebruikerseisen. Onze experts waarborgen de stabiliteit en efficiëntie van de IT-systemen van Tilbox, evenals de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.
Inspiratie project Ventilair
Inspiratie project Ventilair
Ventilair, gevestigd in Eersel, is een innovatief bedrijf dat zich toelegt op het leveren van hoogwaardige ventilatieoplossingen. Met een diepgaand begrip van luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, biedt Ventilair een breed scala aan producten en diensten die gericht zijn op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in zowel residentiële als commerciële omgevingen.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Hendor
Inspirerende klanten: Hendor
Hendor uit Bladel, richt zich op de ontwikkeling en productie van industriële vloeistofbehandelingssystemen. Ze zijn gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling en circulatie van vloeistoffen, zoals chemicaliën, zuren, basen en oplosmiddelen. Het doel van Hendor is om efficiënte en betrouwbare oplossingen te bieden voor de behandeling van vloeistoffen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Hendor heeft een team van experts in huis die klanten kunnen adviseren bij het selecteren en implementeren van de juiste systemen voor hun specifieke behoeften.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Scroll naar boven