5 technische thuiswerktips
Tips & tricks

5 technische thuiswerktips

Ben jij al helemaal thuis in effectief thuiswerken? Geen maatregelen, weinig maatregelen, strenge maatregelen; hoe de toekomst van thuiswerken tijdens deze pandemie vorm gaat krijgen, is nog maar de vraag. Wat we wél weten, is dat het thuiswerken een hoop voordelen met zich mee kan brengen! De voorspelling is dat ook na de pandemie er een hybride vorm van remote en op locatie werken in stand zal blijven. Hoe pak je dit het beste aan? Thuiswerktips over concentratie en productiviteit kennen we uit ons hoofd, maar hoe zit het op technisch gebied? Wij delen onze top technische thuiswerktips!

1. Organiseer voordat je aan de slag gaat

Zorg nog voordat je daadwerkelijk in de thuisomgeving gaat werken dat technisch alles is getest. Controleer bijvoorbeeld of de VPN verbinding met inloggegevens werkt en of je toegang kunt krijgen tot de benodigde bestanden. Dit test je natuurlijk niet vanuit het bekende bedrijfsnetwerk, maar via de voorzieningen van het gastennetwerk van je bedrijf of via een 4G-hotspot. Zo voorkom je gedoe op de eerste thuiswerkdag.   

2. Bespreek verantwoordelijk gebruik

Verantwoordelijk gebruik van eindpoint devices is subjectief. Het grijze gebied is groot, dus je begeeft je al snel in risicovolle acties. De een vindt het geen probleem om de kinderen een computerspelletje te laten spelen of even een film te downloaden. De ander is verstandiger en houdt een werk-notebook strikt zakelijk. Het beste stel je als bedrijf duidelijke algemene regels op en bespreek je die voordat een apparaat mee naar huis gaat. Cyber Security voorop!

3. Maak afspraken rondom datagevoeligheid

Ook datagevoeligheid wordt wel eens vergeten. Kijk alleen al naar de bekende blunders van Nederlandse politici in het afgelopen jaar… Datagevoeligheid hangt nauw samen met onze vorige tip: verantwoordelijk gebruik. Laat anderen als familieleden of huisgenoten geen gebruik maken van je werk-device. Ten tweede is het ook thuis verstandig om altijd te locken als je wegloopt van je pc of notebook. Maak er een gewoonte van en je loopt direct minder risico. Ook wanneer je bezoek krijgt, moet je alert zijn op de onstane mix van de thuisomgeving en bedrijfsdata. Waarschijnlijk heb je het volste vertrouwen in je vrienden of familie, maar privacy van gegevens is een onderwerp met wettelijke regels en grenzen. Hier kun je dus maar beter zo strict mogelijk mee omgaan.

4. Wees niet bang voor techniek

Heb je nog moeite met je weg vinden in je digitale netwerk? Probeer het gewoon! De beste manier om de beschikbare tools zo efficiënt mogelijk in te zetten is door te oefenen. Je maakt een programma niet zomaar ‘kapot’, dus ga lekker aan de slag. Er bestaan vele applicaties en extensies binnen Office 365. Voor elke taak is er wel iets wat je leven makkelijker maakt, waardoor je meer tijd overhoudt om met collega’s bij te praten. Win-win.

Zo helpt Microft Project je om een onderzoek in goede banen te leiden, geeft Yammer je de mogelijkheid om in grotere bedrijfstructuren de rode draad te bewaren en helpt Visio je om gegevens te visualiseren. Ontdek welke tools Microsoft allemaal tot zijn beschikking heeft en volg de gratis trainingen voor een snelle start! Kleine tijdsinvestering, groot resultaat.

5. Praktische technische ondersteuning

Waarschijnlijk zit jij al lang niet meer aan de keukentafel op een ergonomisch onvriendelijke stoel. Naast de benodigdheden voor een goede werkhouding, heb je ook kwalitatieve technische ondersteuning nodig. Denk aan een fijne muis, degelijk gevormd toetsenbord en stevige schermstandaard om die houding nog meer te onderschrijven. Daarnaast kan een camera, goed geplaatste microfoon en comfortabele koptelefoon duidelijke communicatie faciliteren. Binnen je technische omgeving kan je ook bewuste keuzes maken. Zo kan je tijdens een Teams gesprek rekening houden met je achtergrond en bepaalt je profielfoto de eerste indruk bij je gesprekspartner.

Heb je vragen over de in dit artikel besproken onderwerpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
De NIS2-directive is een Europese richtlijn om de cybersecurity in heel Europa te verbeteren. Dat betekent dat mkb-bedrijven hun cybersecurity binnen afzienbare tijd op orde…
Terugblik op een succesvol security evenement
Terugblik op een succesvol security evenement
Bewustzijn is een groot deel van cybersecurity, daarom vinden we het bij Libra belangrijk om onze klanten meer inzicht te geven in actuele cyberdreigingen.
<strong>Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag</strong> 
Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag 
Dataopslag is een belangrijk onderdeel van je ICT-infrastructuur. Het maakt niet uit hoe groot of klein de digitale voetafdruk van je organisatie nu is, op…
<strong>Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo</strong>
Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo
Vorige week hebben we voor een van onze klanten een cyber security event georganiseerd in samenwerking met SecDesk. Een Hack-demonstratie. Het doel van dit event was om de medewerkers van het bedrijf Bruns meer inzicht te geven in de wereld van hackers en cyber risico’s, en om de bewustwording van de medewerkers over cyber risico's te vergroten.
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Vanaf 1 maart 2022 gaat Microsoft over naar een nieuw licentiemodel. Dit geldt voor alle 365 producten. Regel je licenties voor 25 februari en bespaar!
5 technische thuiswerktips
5 technische thuiswerktips
Ben jij al helemaal thuis in effectief thuiswerken? Thuiswerken brengt een hoop voordelen met zich mee! De voorspelling is dat ook na de pandemie er een hybride vorm van remote en op locatie werken in stand zal blijven. Wij delen onze top technische thuiswerktips!
Scroll naar boven