7 essentiële ICT-zaken die vast niet allemaal op jouw netvlies staan
Tips & tricks

7 essentiële ICT-zaken die vast niet allemaal op jouw netvlies staan

Sommige dingen zijn zó vanzelfsprekend, dat ze langzaam van de radar verdwijnen. Zaken die niet dringend dagelijks jouw aandacht behoeven, dreigen daarom gedateerd te raken – met de nodige risico’s van dien. Daarom in deze blog: 7 ICT-zaken die waarschijnlijk lang niet allemaal op je netvlies stonden!

1. De back-up regel van drie

Natuurlijk is één back-up al beter dan géén back-up, maar heb je je wel eens afgevraagd wat er zal gebeuren als die back-up ook verloren gaat? Dat zou wel heel toevallig zijn, zeg je dan. Dat klopt, maar het is niet uitgesloten dat het gebeurt op cruciale momenten. Een externe harde schijf kan bijvoorbeeld onvindbaar zijn op het moment dat je server crasht, of je back-up blijkt drie maanden geleden al te zijn gestaakt… Het loont daarom zeker om je data te allen tijde op drie verschillende plekken te hebben staan. Op je server, op een back-up-medium zoals een externe harde schijf en nog een derde kopie in de cloud.

2. Netwerkbeveiliging

Ben jij goed beschermd tegen cyberrisico’s? Je hebt je ongetwijfeld ooit wel bezig gehouden met firewalls en virusscanners, maar volstaan die nog wel? Security is geen aspect van je bedrijfsvoering waar je op moet beknibbelen.

3. Serverupdates

Als er updates beschikbaar zijn, dan voer je die door! Vanzelfsprekend? In praktijk gebeurt dat nog lang niet altijd. Het blijkt nog vaak te verleidelijk om het toch maar even uit te stellen – want ja, je moet er wel even de tijd voor nemen. Wij adviseren: doe dat. Bij bijna alle ransomware-aanvallen van de afgelopen twee jaar bleek dat de netwerken niet up to date waren. Je wilt niet kwetsbaar zijn, dus blijf bij.

4. Stroomvoorziening en noodoplossingen

Het aantal stroomstoringen is in de afgelopen jaren, mede door de zwaardere belasting van de netten, toegenomen. Dat is nu eenmaal zo, dus zorg dat je voorbereid bent met bijvoorbeeld een UPS of overspanningsbeveiliging. Ten tweede doe je er sowieso goed aan om je kritische data bij voorbaat al in de cloud te hebben staan, zodat de belangrijkste onderdelen van je organisatie in geval van een storing binnen afzienbare tijd operationeel zijn. Tot slot loont het om een dubbele internetverbinding te hebben, zoals een 4G-verbinding voor het geval je glasvezelverbinding eruit ligt. Een voorbereid mens telt voor twee.

5. E-mailbeveiliging

Ook over de security van e-mail dient niet te lichtvoetig te worden gedacht. Iedereen kent de spamfilter wel om reclame tegen te houden, maar tegenwoordig kunnen we zelfs een stap verder door virussen en ransomwaremailtjes te filteren, zodat deze zo min mogelijk binnen kunnen dringen. Wil je nóg veiliger e-mailen, dan kan al het (gevoelige) e-mailverkeer versleuteld worden, zodat de inhoud beveiligd is tot aan de ontvanger.

6. Aandachtspunten remote werken

Thuis, onderweg of in het buitenland werken wordt steeds makkelijker, maar ben jij je wel bewust van de risico’s? Wie buiten jouw bedrijfsnetwerk inlogt in bedrijfssystemen, loopt het risico virussen van buitenaf op te lopen of gehackt te worden door onvoorzichtigheid op openbare netwerken. Zorg er daarom voor dat jouw medewerkers buiten de deur eerst een VPN-verbinding opzetten, eventueel beveiligd met two factor authentication-tokens. Er zijn ook andere oplossingen, waarover we graag met je meedenken!

7. Telefonie

Vanaf september 2019 stopt ISDN, zo schreven we al eerder, maar ben jij inmiddels wel goed voorbereid? Zijn jouw internet en telefooncentrale geschikt voor telefonie over internet? 

Als je vragen hebt, over wat voor onderwerp dan ook, aarzel dan niet om contact op te nemen. Als allround ICT-kennispartner staan we dagelijks voor je klaar voor zowel advies als implementatie van ICT-oplossingen!

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project Tilbox
Inspiratie project Tilbox
Libra ICT zorgt ervoor dat de IT-oplossingen van Tilbox probleemloos blijven werken. Inclusief het beheer van netwerken, apparatuur, softwarecompatibiliteit en gebruikerseisen. Onze experts waarborgen de stabiliteit en efficiëntie van de IT-systemen van Tilbox, evenals de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.
Inspiratie project Ventilair
Inspiratie project Ventilair
Ventilair, gevestigd in Eersel, is een innovatief bedrijf dat zich toelegt op het leveren van hoogwaardige ventilatieoplossingen. Met een diepgaand begrip van luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, biedt Ventilair een breed scala aan producten en diensten die gericht zijn op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in zowel residentiële als commerciële omgevingen.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Hendor
Inspirerende klanten: Hendor
Hendor uit Bladel, richt zich op de ontwikkeling en productie van industriële vloeistofbehandelingssystemen. Ze zijn gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling en circulatie van vloeistoffen, zoals chemicaliën, zuren, basen en oplosmiddelen. Het doel van Hendor is om efficiënte en betrouwbare oplossingen te bieden voor de behandeling van vloeistoffen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Hendor heeft een team van experts in huis die klanten kunnen adviseren bij het selecteren en implementeren van de juiste systemen voor hun specifieke behoeften.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Scroll naar boven