7 essentiële ICT-zaken die vast niet allemaal op jouw netvlies staan
Tips & tricks

7 essentiële ICT-zaken die vast niet allemaal op jouw netvlies staan

Sommige dingen zijn zó vanzelfsprekend, dat ze langzaam van de radar verdwijnen. Zaken die niet dringend dagelijks jouw aandacht behoeven, dreigen daarom gedateerd te raken – met de nodige risico’s van dien. Daarom in deze blog: 7 ICT-zaken die waarschijnlijk lang niet allemaal op je netvlies stonden!

1. De back-up regel van drie

Natuurlijk is één back-up al beter dan géén back-up, maar heb je je wel eens afgevraagd wat er zal gebeuren als die back-up ook verloren gaat? Dat zou wel heel toevallig zijn, zeg je dan. Dat klopt, maar het is niet uitgesloten dat het gebeurt op cruciale momenten. Een externe harde schijf kan bijvoorbeeld onvindbaar zijn op het moment dat je server crasht, of je back-up blijkt drie maanden geleden al te zijn gestaakt… Het loont daarom zeker om je data te allen tijde op drie verschillende plekken te hebben staan. Op je server, op een back-up-medium zoals een externe harde schijf en nog een derde kopie in de cloud.

2. Netwerkbeveiliging

Ben jij goed beschermd tegen cyberrisico’s? Je hebt je ongetwijfeld ooit wel bezig gehouden met firewalls en virusscanners, maar volstaan die nog wel? Security is geen aspect van je bedrijfsvoering waar je op moet beknibbelen.

3. Serverupdates

Als er updates beschikbaar zijn, dan voer je die door! Vanzelfsprekend? In praktijk gebeurt dat nog lang niet altijd. Het blijkt nog vaak te verleidelijk om het toch maar even uit te stellen – want ja, je moet er wel even de tijd voor nemen. Wij adviseren: doe dat. Bij bijna alle ransomware-aanvallen van de afgelopen twee jaar bleek dat de netwerken niet up to date waren. Je wilt niet kwetsbaar zijn, dus blijf bij.

4. Stroomvoorziening en noodoplossingen

Het aantal stroomstoringen is in de afgelopen jaren, mede door de zwaardere belasting van de netten, toegenomen. Dat is nu eenmaal zo, dus zorg dat je voorbereid bent met bijvoorbeeld een UPS of overspanningsbeveiliging. Ten tweede doe je er sowieso goed aan om je kritische data bij voorbaat al in de cloud te hebben staan, zodat de belangrijkste onderdelen van je organisatie in geval van een storing binnen afzienbare tijd operationeel zijn. Tot slot loont het om een dubbele internetverbinding te hebben, zoals een 4G-verbinding voor het geval je glasvezelverbinding eruit ligt. Een voorbereid mens telt voor twee.

5. E-mailbeveiliging

Ook over de security van e-mail dient niet te lichtvoetig te worden gedacht. Iedereen kent de spamfilter wel om reclame tegen te houden, maar tegenwoordig kunnen we zelfs een stap verder door virussen en ransomwaremailtjes te filteren, zodat deze zo min mogelijk binnen kunnen dringen. Wil je nóg veiliger e-mailen, dan kan al het (gevoelige) e-mailverkeer versleuteld worden, zodat de inhoud beveiligd is tot aan de ontvanger.

6. Aandachtspunten remote werken

Thuis, onderweg of in het buitenland werken wordt steeds makkelijker, maar ben jij je wel bewust van de risico’s? Wie buiten jouw bedrijfsnetwerk inlogt in bedrijfssystemen, loopt het risico virussen van buitenaf op te lopen of gehackt te worden door onvoorzichtigheid op openbare netwerken. Zorg er daarom voor dat jouw medewerkers buiten de deur eerst een VPN-verbinding opzetten, eventueel beveiligd met two factor authentication-tokens. Er zijn ook andere oplossingen, waarover we graag met je meedenken!

7. Telefonie

Vanaf september 2019 stopt ISDN, zo schreven we al eerder, maar ben jij inmiddels wel goed voorbereid? Zijn jouw internet en telefooncentrale geschikt voor telefonie over internet? 

Als je vragen hebt, over wat voor onderwerp dan ook, aarzel dan niet om contact op te nemen. Als allround ICT-kennispartner staan we dagelijks voor je klaar voor zowel advies als implementatie van ICT-oplossingen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
De NIS2-directive is een Europese richtlijn om de cybersecurity in heel Europa te verbeteren. Dat betekent dat mkb-bedrijven hun cybersecurity binnen afzienbare tijd op orde…
Terugblik op een succesvol security evenement
Terugblik op een succesvol security evenement
Bewustzijn is een groot deel van cybersecurity, daarom vinden we het bij Libra belangrijk om onze klanten meer inzicht te geven in actuele cyberdreigingen.
<strong>Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag</strong> 
Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag 
Dataopslag is een belangrijk onderdeel van je ICT-infrastructuur. Het maakt niet uit hoe groot of klein de digitale voetafdruk van je organisatie nu is, op…
<strong>Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo</strong>
Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo
Vorige week hebben we voor een van onze klanten een cyber security event georganiseerd in samenwerking met SecDesk. Een Hack-demonstratie. Het doel van dit event was om de medewerkers van het bedrijf Bruns meer inzicht te geven in de wereld van hackers en cyber risico’s, en om de bewustwording van de medewerkers over cyber risico's te vergroten.
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Onze Stefan reist deze zomer naar Kenia! Al een jaar is Stefan de reis aan het voorbereiden. Plannen maken, apparaten en onderdelen verzamelen, transport van alle goederen organiseren... Het was een flinke klus, maar de nieuwe ervaring en kwalitatieve verbetering van het onderwijs die de kinderen op een school in Kenia gaan krijgen, daar gaat Stefan voor.
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Vanaf 1 maart 2022 gaat Microsoft over naar een nieuw licentiemodel. Dit geldt voor alle 365 producten. Regel je licenties voor 25 februari en bespaar!
Scroll naar boven