NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
Nieuws

NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?

De NIS2-directive is een Europese richtlijn om de cybersecurity in heel Europa te verbeteren. Dat betekent dat mkb-bedrijven hun cybersecurity binnen afzienbare tijd op orde moeten hebben. Wat houdt NIS2 in, voor wie geldt de richtlijn en wat kun je als bedrijf doen om te zorgen dat je klanten veilig zijn?

In de afgelopen jaren is het aantal cyberaanvallen op bedrijven en organisaties explosief toegenomen. Met de toenemende afhankelijkheid van de digitale infrastructuur voor vitale dienstverlening is duidelijk dat cybersecurity geen optie meer is, maar een absolute vereiste om een bedrijf of organisatie goed te kunnen leiden. Daarom heeft het Europees Parlement de NIS2-richtlijn bepaald. Dit initiatief is bedoeld om Europa voor te bereiden op de digitale toekomst en om een hoog beveiligingsniveau van netwerk- en informatiesystemen in de hele EU te waarborgen

Wat is de NIS2-richtlijn?

De NIS2-richtlijn is de tweede generatie van de Network and Information Systems-richtlijn. Het heeft als doel het beveiligingsniveau van netwerk- en informatiesystemen in de hele EU te verhogen. In 2016 werd de eerste versie van NIS uitgebracht, deze was vooral gericht op grote bedrijven en organisaties die een essentiële dienstverlening aan de samenleving bieden, bijvoorbeeld bedrijven die zich bezighouden met het leveren van stroom, netwerken en water. Zij moeten al enkele jaren maatregelen nemen om hun informatie te beveiligen en hun cyberweerbaarheid te optimaliseren.

Met NIS2 wordt de richtlijn uitgebreid naar veel meer sectoren. Niet alleen nutsbedrijven met een onmisbare maatschappelijke rol zijn verplicht om aan bepaalde eisen in cybersecurity te voldoen, maar ook banken, zorginstellingen, transportbedrijven en fabrikanten van belangrijke huishoudelijke producten. Wel zijn kleinere bedrijven vrijgesteld van de NIS2, zolang ze minder dan 10 miljoen euro per jaar omzetten én minder dan vijftig medewerkers hebben. Gelukkig hebben organisaties nog even de tijd om zich voor te bereiden voordat de NIS2-richtlijn in Nederland van kracht gaat.

De NIS2-richtlijn is opgebouwd uit twee belangrijke pijlers:

Zorgplicht:

De zorgplicht houdt in dat organisaties verplicht zijn om hun gehele infrastructuur op een veilig niveau te houden. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld verplicht zijn om te monitoren wat er in hun netwerk gebeurt.

Meldplicht:

Mocht er zich een cyberincident voordoen stelt de meldplicht bedrijven verplicht om het incident te melden. Dit was voorheen alleen nodig bij een datalek, maar nu geldt het ook voor andere incidenten zoals een ransomware-aanval of misbruik van kwetsbaarheden. Door deze meldplicht kunnen bedrijven van elkaar leren hoe zij hun beveiliging beter kunnen optimaliseren.

Consequenties bij overtreding van NIS2-richtlijn.

De consequenties zijn vergelijkbaar met die van de al ingevoerde AVG-richtlijn. (Algemene verordening gegevensbescherming). Als je organisatie niet voldoet aan de nieuwe NIS2-richtlijn kan je een boete krijgen van maximaal 10 miljoen euro of 2% van je totale wereldwijde jaaromzet. Ook worden aansprakelijke personen met een relevante rol en/of autoriteit op het gebied van cybersecurity persoonlijk verantwoordelijk gehouden.

Hoe is het gesteld met jouw cybersecurity?

Veel organisaties zullen aan de bak moeten om hun cybersecurity tot een volwassen niveau te brengen. De precieze grens waarbij je door wetgeving gedwongen wordt te voldoen aan NIS2 is nog niet helemaal duidelijk, de Nederlandse overheid moet nog besluiten aan welke eisen een bedrijf precies moet voldoen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat deze verplichting steeds verder door zal sijpelen richting de kleinere bedrijven, gedwongen door overheid, of geëist door klanten in de keten.

Het is verstandig om nu al in kaart te brengen hoe volwassen de cybersecurity van jouw organisatie is. Hierdoor krijg je inzicht in waar eventuele risico’s zich bevinden en hoe je jouw organisatie hier tegen kan beschermen. Stel bijvoorbeeld deze vragen:

  • Bestaat er een informatiebeveiligingsbeleid?
  • Wat is het niveau van Security Awareness? Dus: zijn medewerkers op de hoogte van mogelijke risico’s en weten ze bijvoorbeeld hoe ze phishingmails kunnen herkennen?
  • Worden beveiligingsmaatregelen zoals multifactor-authenticatie consequent toegepast?
  • Hoe goed is het Identity and Access Management (IAM) geregeld?
  • Is er een Bedrijfs Continuiteits Plan (Bedrijfs Continuiteits Plan, Calamiteiten- en Herstelplan) opgesteld?

Wanneer gaat de NIS2-richtlijn in?

De Europese richtlijn moet door alle EU-lidstaten worden omgezet naar lokale wetgeving. In Nederland zal de overheid hier nog de nodige tijd voor nodig hebben. De Nederlandse term voor deze richtlijn is NIB2 (Netwerk- en Informatiebeveiliging). De verwachting is dat de Nederlandse NIB2 in het najaar van 2024 vastligt en vanaf 1 januari 2025 nageleefd moet worden.

Mocht je nog vragen hebben over de NIS2 neem dan contact op met onze cybersecurity experts en vraag een security assessment aan voor jouw bedrijf!

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project Tilbox
Inspiratie project Tilbox
Libra ICT zorgt ervoor dat de IT-oplossingen van Tilbox probleemloos blijven werken. Inclusief het beheer van netwerken, apparatuur, softwarecompatibiliteit en gebruikerseisen. Onze experts waarborgen de stabiliteit en efficiëntie van de IT-systemen van Tilbox, evenals de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.
Inspiratie project Ventilair
Inspiratie project Ventilair
Ventilair, gevestigd in Eersel, is een innovatief bedrijf dat zich toelegt op het leveren van hoogwaardige ventilatieoplossingen. Met een diepgaand begrip van luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, biedt Ventilair een breed scala aan producten en diensten die gericht zijn op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in zowel residentiële als commerciële omgevingen.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Hendor
Inspirerende klanten: Hendor
Hendor uit Bladel, richt zich op de ontwikkeling en productie van industriële vloeistofbehandelingssystemen. Ze zijn gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling en circulatie van vloeistoffen, zoals chemicaliën, zuren, basen en oplosmiddelen. Het doel van Hendor is om efficiënte en betrouwbare oplossingen te bieden voor de behandeling van vloeistoffen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Hendor heeft een team van experts in huis die klanten kunnen adviseren bij het selecteren en implementeren van de juiste systemen voor hun specifieke behoeften.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Scroll naar boven