Laat je de kaas niet van het brood hacken
Nieuws

Laat je de kaas niet van het brood hacken

Het was een gek gezicht… de kaasschappen in de supermarkt waren in de afgelopen week leeg. De oorzaak: een hack bij een transportbedrijf. Het ging om ransomware, oftewel gijzelsoftware. Deze software blokkeert je computer of versleutelt je bestanden en werkt als chantagemiddel. Pas als je losgeld betaalt, zou je weer toegang krijgen tot je eigen systeem of data. Geen garantie.

ICT is de ruggengraat van elk bedrijf. De functionaliteit van je infrastructuur heeft veel impact in en tot ver buiten je organisatie. Deze week zagen we hoe een hack je kan raken tot op je bord.

Opeens kon het bedrijf geen digitale orders meer ontvangen. Producten vinden in een gigantisch magazijn zonder aanwijzingen vanuit het systeem was vrijwel onmogelijk. Met de hand transporten plannen voor honderden voertuigen is onbegonnen werk. Gevolg: geen nieuwe orders, geen producttransport en lege schappen in de winkels. Digitale systemen zijn een belangrijke factor in al onze dagelijkse werkzaamheden.

Wat kunnen we leren uit deze ransomeware-aanval? Waarborg continuïteit in je bedrijf door:

1. De ICT-beveiliging up-to-date te houden met de behoeften en groei van je organisatie.

De beste opzet van je cyber security is compleet afhankelijk van het aantal medewerkers, de hoeveelheid data die je verwerkt en de aard van de werkzaamheden. Een accuraat bedrijfsprofiel maakt het mogelijk om het security systeem daar naadloos op aan te sluiten.

2. Security updates van besturingssystemen, applicatiesoftware en firewalls direct uit te voeren.

Door updates direct op te volgen, werkt je software altijd op het optimale vermogen en kunnen verouderde elementen geen risico vormen in je infrastructuur.

3. Back-ups van je data ‘buiten de deur’ van je eigen bedrijf te bewaren.

Plaats een kopie van je data naar een datacentrum. Daar kan de hacker niet bij. Hiermee verzeker je dat die back-up niet aangetast raakt wanneer je systeem toch besmet raakt met ransomware.

4. Regelmatig in gesprek te gaan met jouw ICT-experts.

Libra specialisten zitten bovenop de actualiteiten, geven toekomstbestendig advies en werken daardoor preventief. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

5. Je medewerkers/collega’s goed op te leiden in bewustzijn over cyber security.

Meld je aan voor onze security awareness kennissessie: Bart praat je bij in maar één uur.

Security awareness kennissessie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
5 technische thuiswerktips
5 technische thuiswerktips
Ben jij al helemaal thuis in effectief thuiswerken? Thuiswerken brengt een hoop voordelen met zich mee! De voorspelling is dat ook na de pandemie er een hybride vorm van remote en op locatie werken in stand zal blijven. Wij delen onze top technische thuiswerktips!
Gigantische dreiging door Log4j
Gigantische dreiging door Log4j
Log4j? Wat is dat? Waarom horen we er plotseling zo veel over? De IT wereld staat op z’n kop. De recente ontdekking van een significante zwakke schakel in een open-source library voor Java doet een wervelwind van stof opwaaien. De kans dat jouw ICT-omgeving wordt beïnvloed was zelden zo groot. We leggen het probleem van Log4j uit. 
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
In de strijd tegen cybercriminaliteit wordt veel vooruitgang geboekt. Toch is er geen tijd om eens lekker achterover te gaan leunen. In de meeste gevallen blijkt menselijk handelen de grootste oorzaak van lekken binnen de ICT-infrastructuur. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt wanneer hackers een ingang krijgen. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer schade zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk. Snel handelen is key.
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Een duurzame stap! Zo zijn we voorbereid op de toekomst en kunnen we onze klanten aanvullende diensten bieden. Achter de schermen is dit dus een interessante ontwikkeling, maar als klant van Libra merk je er weinig van. Je krijgt hooguit te maken met de volgende 5 voordelen:
Veilig, snel en overal werken met VDI
Veilig, snel en overal werken met VDI
VDI is een innovatie in opmars en een geweldig geschikt systeem voor onze veranderende manier van werken. In eerdere blogs hebben we ‘het nieuwe werken’ als onderwerp al vaker besproken. VDI is een oplossing waarmee je veilig, snel en overal kan werken. Een interessant perspectief op nieuwe remote werkvormen! Lees hoe VDI ook jouw bedrijf digitaal versterkt!
Laat je de kaas niet van het brood hacken
Laat je de kaas niet van het brood hacken
De functionaliteit van je ICT heeft veel impact in en tot ver buiten je bedrijf. Deze week zagen we hoe een hack je kan raken tot op je bord. Wat leren we uit deze ransomware-aanval?
Scroll naar top