Nieuws

Laat je de kaas niet van het brood hacken

Het was een gek gezicht… de kaasschappen in de supermarkt waren in de afgelopen week leeg. De oorzaak: een hack bij een transportbedrijf. Het ging om ransomware, oftewel gijzelsoftware. Deze software blokkeert je computer of versleutelt je bestanden en werkt als chantagemiddel. Pas als je losgeld betaalt, zou je weer toegang krijgen tot je eigen systeem of data. Geen garantie.

ICT is de ruggengraat van elk bedrijf. De functionaliteit van je infrastructuur heeft veel impact in en tot ver buiten je organisatie. Deze week zagen we hoe een hack je kan raken tot op je bord.

Opeens kon het bedrijf geen digitale orders meer ontvangen. Producten vinden in een gigantisch magazijn zonder aanwijzingen vanuit het systeem was vrijwel onmogelijk. Met de hand transporten plannen voor honderden voertuigen is onbegonnen werk. Gevolg: geen nieuwe orders, geen producttransport en lege schappen in de winkels. Digitale systemen zijn een belangrijke factor in al onze dagelijkse werkzaamheden.

Wat kunnen we leren uit deze ransomeware-aanval? Waarborg continuïteit in je bedrijf door:

1. De ICT-beveiliging up-to-date te houden met de behoeften en groei van je organisatie.

De beste opzet van je cyber security is compleet afhankelijk van het aantal medewerkers, de hoeveelheid data die je verwerkt en de aard van de werkzaamheden. Een accuraat bedrijfsprofiel maakt het mogelijk om het security systeem daar naadloos op aan te sluiten.

2. Security updates van besturingssystemen, applicatiesoftware en firewalls direct uit te voeren.

Door updates direct op te volgen, werkt je software altijd op het optimale vermogen en kunnen verouderde elementen geen risico vormen in je infrastructuur.

3. Back-ups van je data ‘buiten de deur’ van je eigen bedrijf te bewaren.

Plaats een kopie van je data naar een datacentrum. Daar kan de hacker niet bij. Hiermee verzeker je dat die back-up niet aangetast raakt wanneer je systeem toch besmet raakt met ransomware.

4. Regelmatig in gesprek te gaan met jouw ICT-experts.

Libra specialisten zitten bovenop de actualiteiten, geven toekomstbestendig advies en werken daardoor preventief. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

5. Je medewerkers/collega’s goed op te leiden in bewustzijn over cyber security.

Meld je aan voor onze security awareness kennissessie: Bart praat je bij in maar één uur.

Security awareness kennissessie
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Een duurzame stap! Zo zijn we voorbereid op de toekomst en kunnen we onze klanten aanvullende diensten bieden. Achter de schermen is dit dus een interessante ontwikkeling, maar als klant van Libra merk je er weinig van. Je krijgt hooguit te maken met de volgende 5 voordelen:
Veilig, snel en overal werken met VDI
VDI is een innovatie in opmars en een geweldig geschikt systeem voor onze veranderende manier van werken. In eerdere blogs hebben we ‘het nieuwe werken’ als onderwerp al vaker besproken. VDI is een oplossing waarmee je veilig, snel en overal kan werken. Een interessant perspectief op nieuwe remote werkvormen! Lees hoe VDI ook jouw bedrijf digitaal versterkt!
Laat je de kaas niet van het brood hacken
De functionaliteit van je ICT heeft veel impact in en tot ver buiten je bedrijf. Deze week zagen we hoe een hack je kan raken tot op je bord. Wat leren we uit deze ransomware-aanval?
Cyber security: phishing alert
In de afgelopen week zijn er verschillende phishing e-mails in de regio verstuurd. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij internetcriminelen persoonlijke gegevens of wachtwoorden proberen te stelen. In dit artikel willen we je door middel van een voorbeeld laten zien hoe een phishing aanval werkt en waar je op moet letten op het moment dat je een e-mail in je postvak binnen krijgt.
Zo herken en voorkom je CEO-fraude
CEO-fraude gebeurt al een aantal jaar, maar opvallend genoeg is het aantal meldingen in de afgelopen maanden ineens sterk toegenomen. Voor ons een reden om deze vorm van oplichting eens onder de loep te nemen. Hoe herken je CEO-fraude en wat kun je nog doen als je erin bent getuind?
7 essentiële ICT-zaken die vast niet allemaal op jouw netvlies staan
Sommige dingen zijn zó vanzelfsprekend, dat ze langzaam van de radar verdwijnen. Zaken die niet dringend dagelijks jouw aandacht behoeven, dreigen daarom gedateerd te raken – met de nodige risico’s van dien. Daarom in deze blog: 7 ICT-zaken die waarschijnlijk lang niet allemaal op je netvlies stonden!
Scroll naar top