Veilig, snel en overal werken met VDI
Blog

Veilig, snel en overal werken met VDI

VDI is een innovatie in opmars en een geweldig geschikt systeem voor onze veranderende manier van werken. In eerdere blogs hebben we ‘het nieuwe werken’ als onderwerp al vaker besproken. VDI is een oplossing waarmee je veilig, snel en overal kan werken. Een interessant perspectief op nieuwe remote werkvormen! In dit artikel maken we kennis met VDI en op welke manier deze technologie je bedrijf digitaal versterkt.

VDI - Virtual Desktop Infrastructure

Wat is VDI?

VDI is een Virtual Desktop Infrastructure. Met VDI wordt het besturingssyteem van de gebruiker verplaatst van het lokale werkstation naar het datacenter. Daar wordt het desktop besturingssysteem ondergebracht binnen een virtuele infrastructuur. Deze virtuele infrastructuur wordt dan gehost door middel van een oplossing als bijvoorbeeld VMware. Met andere woorden, de gehele inhoud van je digitale werkplek staat dan op een server. Denk hierbij aan software, data en bestanden, maar óók alle hardware capaciteit die je nodig hebt voor jouw dagelijkse werkzaamheden. De server draagt alle kracht die de gebruiker nodig heeft. Elke gebruiker binnen een bedrijf krijgt een eigen virtuele pc met eigen besturingssysteem op de server toegewezen. Je logt via een lokaal werkstation in op afstand. Wat er gepresenteerd wordt op je beeldscherm is dus op een andere locatie (het datacenter) gehost.

Is VDI dan hetzelfde als een Terminal server? Nee, beter gezegd is VDI verder geëvolueerd ten opzichte van een Terminal server. VDI zorgt door middel van isolatie van de virtuele infrastructuur ervoor dat elke gebruiker een aparte inlog en operating system heeft.

Je bedrijf digitaal versterkt met VDI

VDI bestaat al langer, maar is pas recent een stuk betaalbaarder en razendsnel geworden. Ook voor MKB’s! VDI brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Onder andere mobiliteit in gebruik, toegankelijkheid, flexibiliteit en verbeterde digitale beveiliging.

  • Remote Access: VDI gebruikers kunnen connectie maken met hun virtuele werkplek vanaf elke locatie en vanaf elk apparaat. Je kan dus ten allen tijden bij je bestanden en software en je bent niet afhankelijk van de technische specificaties en capaciteit van je workstation. Een goede basis voor ‘het nieuwe werken’!
  • Kostenbesparend: Omdat de server alle kracht draagt die je nodig hebt om de software te kunnen draaien, zijn de hardware vereisten voor je het apparaat waarop je remote werkt vele malen kleiner. Gebruikers kunnen toegang krijgen tot hun virtuele desktops vanaf oudere apparaten, thin clients of zelfs tablets, waardoor je minder nieuwe en dure hardware hoeft aan te schaffen.
  • Cyber Security: In een VDI omgeving bevindt de data zich op de server en niet op je endpoint device (computer of laptop). Wanneer je device wordt gestolen of aangetast raakt door cybercriminaliteit komt de veiligheid van je data niet in gevaar. Het endpoint device is immers ‘leeg’.
  • Gecentraliseerd systeembeheer: Bij veranderingen en updates in de ICT infrastructuur van je bedrijf hoeft niet elk endpoint device afzonderlijk door een updateproces te gaan. Met het VDI systeem kunnen alle betreffende desktops/werkomgevingen in één keer dezelfde patch, update of configuratie verkrijgen.
  • Snelheid: Grotere bestanden via het internet van en naar je device transporteren kost tijd, maar met VDI is dit verleden tijd. Alle data blijft op de servers!
  • Continuïteit en uptime bij storing: VDI werkt met meerdere servers tegelijk en overlappend. Wanneer een van de servers problemen mocht ondervinden, vangen de overige servers de capaciteit op en blijven de desktops toegankelijk.

VDI voor jouw organisatie

Ben je benieuwd op welke manier VDI je bedrijf kan versterken? Binnenkort organiseren Jan-Willem en Bart een inspirerende online infosessie waarin ze je alles vertellen over de mogelijkheden van VDI. Schrijf je snel in!

Liever persoonlijk advies?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<strong>Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag</strong> 
Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag 
Dataopslag is een belangrijk onderdeel van je ICT-infrastructuur. Het maakt niet uit hoe groot of klein de digitale voetafdruk van je organisatie nu is, op…
<strong>Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo</strong>
Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo
Vorige week hebben we voor een van onze klanten een cyber security event georganiseerd in samenwerking met SecDesk. Een Hack-demonstratie. Het doel van dit event was om de medewerkers van het bedrijf Bruns meer inzicht te geven in de wereld van hackers en cyber risico’s, en om de bewustwording van de medewerkers over cyber risico's te vergroten.
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Vanaf 1 maart 2022 gaat Microsoft over naar een nieuw licentiemodel. Dit geldt voor alle 365 producten. Regel je licenties voor 25 februari en bespaar!
5 technische thuiswerktips
5 technische thuiswerktips
Ben jij al helemaal thuis in effectief thuiswerken? Thuiswerken brengt een hoop voordelen met zich mee! De voorspelling is dat ook na de pandemie er een hybride vorm van remote en op locatie werken in stand zal blijven. Wij delen onze top technische thuiswerktips!
Gigantische dreiging door Log4j
Gigantische dreiging door Log4j
Log4j? Wat is dat? Waarom horen we er plotseling zo veel over? De IT wereld staat op z’n kop. De recente ontdekking van een significante zwakke schakel in een open-source library voor Java doet een wervelwind van stof opwaaien. De kans dat jouw ICT-omgeving wordt beïnvloed was zelden zo groot. We leggen het probleem van Log4j uit. 
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
In de strijd tegen cybercriminaliteit wordt veel vooruitgang geboekt. Toch is er geen tijd om eens lekker achterover te gaan leunen. In de meeste gevallen blijkt menselijk handelen de grootste oorzaak van lekken binnen de ICT-infrastructuur. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt wanneer hackers een ingang krijgen. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer schade zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk. Snel handelen is key.
Scroll naar boven