ICT en energieverbruik
Blog

ICT en energieverbruik

ICT en energie: misschien niet direct twee zaken die je aan elkaar koppelt, maar de stroomuitval van vorige week laat zien dat ze meer met elkaar te maken hebben dan je in eerste instantie zou denken… Hoe gaan we om met het garanderen van de continuïteit bij verslechterende energielevering? Hoe minimaliseren we energiekosten door ICT? Hoe kunnen we bijdragen aan een beter milieu?

Noodsituaties

Om je bedrijfscontinuïteit ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen, moet je nadenken over preventie en noodoplossingen. Het aantal stroomstoringen zal in de komende jaren alleen maar toenemen en in ieder geval je kritieke apparaten moeten daarop zijn uitgerust.

Denk bij die kritieke componenten aan je IT (servers, opslag, internettoegang etc.), aan de communicatieapparatuur, maar ook aan de bereikbaarheid van 112. Kun je nog steeds de nooddiensten bereiken als de stroom uitvalt? In toenemende mate zullen we dus de UPS (Uninterruptible Power Supply) gaan terugzien in bedrijven. Een UPS zorgt voor een gefilterde elektrische uitvoer en kan door de ingebouwde accu ook de eerste periode van een stroomstoring opvangen om de schade zo veel mogelijk te beperken. Er zijn ook grote accu’s die een gebouw op deze manier voorzien van stroom.

Wist je dat gebruikte accu’s in toenemende mate hiervoor  worden ingezet? Een afvalprobleem opgelost en continuïteit geregeld…

Verbruik

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel elektriciteit er nodig is voor de opslag van jouw data? Of hoeveel energie jouw apparatuur dagelijks verbruikt? ICT verbruikt energie. Er laaien de laatste tijd steeds meer discussies op over het energieverbruik dat het ‘minen’ (ontginnen, berekenen) van Bitcoins veroorzaakt; het energieverbruik hiervan is groter dan dat van Bulgarije. We moeten dus nadenken over compensatie en over milieuvriendelijke oplossingen.

Op dat gebied is tegenwoordig veel mogelijk. Nieuwe oplossingen maken het voor bedrijven mogelijk om hun serverruimte flexibel op- en af te schalen. Zo betaal je ten eerste nooit voor capaciteit die je niet gebruikt en ten tweede vergroen je ook nog eens je serverpark. Onbenutte apparatuur wordt automatisch uitgeschakeld waardoor jij een energiezuiniger serverpark hebt op momenten dat er minder vraag naar actie is.

Zonnepanelen en energieverbruik

Een beter milieu

Kijk naar de ‘Greener electronics’ ranking van Greenpeace! We werken zo veel mogelijk samen met de groenste elektronicaleveranciers en proberen de merken in het ‘rode’ gedeelte te mijden.

Wij kopen alleen groene stroom in, hebben 116 zonnepanelen op ons kantoorgebouw en 3 elektrische auto’s in ons wagenpark die 100 procent elektrisch rijden. We maken ons er hard voor dat deze auto’s zo veel mogelijk worden ingezet op de langste ritten. Daarnaast werken we samen met Van Happen, de Buurtvereniging en Wecycle voor het gescheiden inleveren van afval. Het kost dan wel meer om materialen als piepschuim, ijzer en elektronica gescheiden in te leveren, maar we dragen graag ons steentje bij.

Wecycle

Benieuwd wat jij en je organisatie kunnen betekenen voor het milieu? We adviseren met plezier! We zijn ook benieuwd wat jij en je organisatie doen voor het milieu! Hopelijk kunnen we van elkaar leren… Je reactie horen we graag!

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
ICT en energieverbruik
ICT en energieverbruik
ICT en energie: misschien niet direct twee zaken die je aan elkaar koppelt. Hoe gaan we om met het garanderen van de continuïteit bij verslechterende energielevering? Hoe minimaliseren we energiekosten door ICT? Hoe kunnen we bijdragen aan een beter milieu?
Scroll naar boven