Goed datamanagement: cruciaal voor de onderneming van nu
Blog

Goed datamanagement: cruciaal voor de onderneming van nu

Data inzetten als concurrentievoordeel: je kunt er als bedrijf echt niet meer omheen. Maar wát je inzet, moet wel kloppen, compleet zijn en op betrouwbaarheid zijn gecontroleerd. Je wilt immers geen beslissingen nemen op basis van verkeerde gegevens. Je datamanagement moet dus continu op orde zijn, maar hoe doe je dat?

Concurrentievoordeel

Hoe meer data je verzamelt, hoe groter de uitdaging om deze gegevens goed te beheren en er voordeel uit te halen. Dat voordeel kan van alles zijn, maar ook daarin schuilt een valkuil: baken goed af wat je wel en niet wilt met je verzamelde informatie, zodat je niet met een hoop data blijft zitten die niet effectief zijn voor jouw bedrijf. Neem bijvoorbeeld een kentekenherkenningssysteem op een bedrijventerrein. Hiermee maak je inzichtelijk hoeveel voertuigen binnenkomen en wegrijden, maar je komt ook kentekens tegen die je niet herkent. Wil je hier iets mee doen en zo ja, wat?

Anderzijds kan het concurrentievoordeel soms ook heel concreet zijn – bijvoorbeeld bij een supermarkt die morgen 100 broden nodig heeft in de winkel. Wanneer het datamanagement binnen de keten van supermarkt, groothandel en bakker op orde is kan razendsnel worden gewerkt ten opzichte van de traditionele manier van werken. Binnen een kwartier kan duidelijk zijn of de bestelling van de broden goed is ontvangen, de bevestiging is verstuurd, de bakker op tijd klaar is en de groothandel op tijd kan leveren. Bovendien kunnen deze data over de bedrijfsprocessen gemakkelijk worden gefilterd en verwerkt zodat de juiste personen binnen de bedrijven alles hapklaar krijgen aangeleverd, van een routelijst voor expeditie tot een stoplicht voor de directie.

Hoe pak je het aan?

Maar hoe pak je dat nu concreet aan? Een kant-en-klare oplossing is er niet, ieder bedrijf is anders. Een dergelijke omslag in de werkprocessen vraagt om maatwerk, waarvoor het fundament gelegd moet worden met een paar tastbare actiepunten om medewerkers mee te krijgen in het traject. Zorg er in elk geval voor dat je basis op orde is en houd een grote schoonmaak van je data. Zorg dat dubbelingen, inconsistenties en overbodige gegevens verleden tijd zijn en monitor vervolgens ook dat dit zo blijft. Het is raadzaam om hiervoor specifiek iemand te benoemen binnen je bedrijf, zodat aanpassingen maar vanuit één bron kunnen komen. Immers: wanneer de basis goed is, worden je vervolgstappen naar vlekkeloos datamanagement er alleen maar gemakkelijker op.

Implementatie van goed datamanagement

Natuurlijk, datamanagement behelst nogal wat. Daarom vertellen we je graag meer over de kansen en uitdagingen in een informatiesessie over dit thema. Hoe kun je data zo effectief combineren dat je op basis van de verzamelde gegevens bedrijfstechnische voorspellingen kan doen? Hoe maak je inzichtelijk wat voor data je eigenlijk in huis hebt? Wat is de meerwaarde van de cloud en hoe blijf je je concurrent voor? Er zijn ontzettend veel interessante aspecten van datamanagement, en daarin nemen we je graag mee.

De complexiteit van data neemt alleen maar toe en daarmee dus ook het belang van controleren, classificeren en betrouwbaar verwerken. Wij kunnen je daarbij helpen door je de meest effectieve tools aan te reiken. Structuur aanbrengen in je data, zorgen dat aanpassingen overal worden doorgevoerd, je beveiliging op orde brengen: wat voor vraag je ook hebt, wij kunnen je helpen.

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project Tilbox
Inspiratie project Tilbox
Libra ICT zorgt ervoor dat de IT-oplossingen van Tilbox probleemloos blijven werken. Inclusief het beheer van netwerken, apparatuur, softwarecompatibiliteit en gebruikerseisen. Onze experts waarborgen de stabiliteit en efficiëntie van de IT-systemen van Tilbox, evenals de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.
Inspiratie project Ventilair
Inspiratie project Ventilair
Ventilair, gevestigd in Eersel, is een innovatief bedrijf dat zich toelegt op het leveren van hoogwaardige ventilatieoplossingen. Met een diepgaand begrip van luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, biedt Ventilair een breed scala aan producten en diensten die gericht zijn op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in zowel residentiële als commerciële omgevingen.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Hendor
Inspirerende klanten: Hendor
Hendor uit Bladel, richt zich op de ontwikkeling en productie van industriële vloeistofbehandelingssystemen. Ze zijn gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling en circulatie van vloeistoffen, zoals chemicaliën, zuren, basen en oplosmiddelen. Het doel van Hendor is om efficiënte en betrouwbare oplossingen te bieden voor de behandeling van vloeistoffen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Hendor heeft een team van experts in huis die klanten kunnen adviseren bij het selecteren en implementeren van de juiste systemen voor hun specifieke behoeften.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Scroll naar boven