Goed datamanagement: cruciaal voor de onderneming van nu
Blog

Goed datamanagement: cruciaal voor de onderneming van nu

Data inzetten als concurrentievoordeel: je kunt er als bedrijf echt niet meer omheen. Maar wát je inzet, moet wel kloppen, compleet zijn en op betrouwbaarheid zijn gecontroleerd. Je wilt immers geen beslissingen nemen op basis van verkeerde gegevens. Je datamanagement moet dus continu op orde zijn, maar hoe doe je dat?

Concurrentievoordeel

Hoe meer data je verzamelt, hoe groter de uitdaging om deze gegevens goed te beheren en er voordeel uit te halen. Dat voordeel kan van alles zijn, maar ook daarin schuilt een valkuil: baken goed af wat je wel en niet wilt met je verzamelde informatie, zodat je niet met een hoop data blijft zitten die niet effectief zijn voor jouw bedrijf. Neem bijvoorbeeld een kentekenherkenningssysteem op een bedrijventerrein. Hiermee maak je inzichtelijk hoeveel voertuigen binnenkomen en wegrijden, maar je komt ook kentekens tegen die je niet herkent. Wil je hier iets mee doen en zo ja, wat?

Anderzijds kan het concurrentievoordeel soms ook heel concreet zijn – bijvoorbeeld bij een supermarkt die morgen 100 broden nodig heeft in de winkel. Wanneer het datamanagement binnen de keten van supermarkt, groothandel en bakker op orde is kan razendsnel worden gewerkt ten opzichte van de traditionele manier van werken. Binnen een kwartier kan duidelijk zijn of de bestelling van de broden goed is ontvangen, de bevestiging is verstuurd, de bakker op tijd klaar is en de groothandel op tijd kan leveren. Bovendien kunnen deze data over de bedrijfsprocessen gemakkelijk worden gefilterd en verwerkt zodat de juiste personen binnen de bedrijven alles hapklaar krijgen aangeleverd, van een routelijst voor expeditie tot een stoplicht voor de directie.

Hoe pak je het aan?

Maar hoe pak je dat nu concreet aan? Een kant-en-klare oplossing is er niet, ieder bedrijf is anders. Een dergelijke omslag in de werkprocessen vraagt om maatwerk, waarvoor het fundament gelegd moet worden met een paar tastbare actiepunten om medewerkers mee te krijgen in het traject. Zorg er in elk geval voor dat je basis op orde is en houd een grote schoonmaak van je data. Zorg dat dubbelingen, inconsistenties en overbodige gegevens verleden tijd zijn en monitor vervolgens ook dat dit zo blijft. Het is raadzaam om hiervoor specifiek iemand te benoemen binnen je bedrijf, zodat aanpassingen maar vanuit één bron kunnen komen. Immers: wanneer de basis goed is, worden je vervolgstappen naar vlekkeloos datamanagement er alleen maar gemakkelijker op.

Implementatie van goed datamanagement

Natuurlijk, datamanagement behelst nogal wat. Daarom vertellen we je graag meer over de kansen en uitdagingen in een informatiesessie over dit thema. Hoe kun je data zo effectief combineren dat je op basis van de verzamelde gegevens bedrijfstechnische voorspellingen kan doen? Hoe maak je inzichtelijk wat voor data je eigenlijk in huis hebt? Wat is de meerwaarde van de cloud en hoe blijf je je concurrent voor? Er zijn ontzettend veel interessante aspecten van datamanagement, en daarin nemen we je graag mee.

De complexiteit van data neemt alleen maar toe en daarmee dus ook het belang van controleren, classificeren en betrouwbaar verwerken. Wij kunnen je daarbij helpen door je de meest effectieve tools aan te reiken. Structuur aanbrengen in je data, zorgen dat aanpassingen overal worden doorgevoerd, je beveiliging op orde brengen: wat voor vraag je ook hebt, wij kunnen je helpen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
NIS2-richtlijn: Wat betekent dat voor jouw bedrijf?
De NIS2-directive is een Europese richtlijn om de cybersecurity in heel Europa te verbeteren. Dat betekent dat mkb-bedrijven hun cybersecurity binnen afzienbare tijd op orde…
Terugblik op een succesvol security evenement
Terugblik op een succesvol security evenement
Bewustzijn is een groot deel van cybersecurity, daarom vinden we het bij Libra belangrijk om onze klanten meer inzicht te geven in actuele cyberdreigingen.
<strong>Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag</strong> 
Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag 
Dataopslag is een belangrijk onderdeel van je ICT-infrastructuur. Het maakt niet uit hoe groot of klein de digitale voetafdruk van je organisatie nu is, op…
<strong>Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo</strong>
Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo
Vorige week hebben we voor een van onze klanten een cyber security event georganiseerd in samenwerking met SecDesk. Een Hack-demonstratie. Het doel van dit event was om de medewerkers van het bedrijf Bruns meer inzicht te geven in de wereld van hackers en cyber risico’s, en om de bewustwording van de medewerkers over cyber risico's te vergroten.
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Onze Stefan reist deze zomer naar Kenia! Al een jaar is Stefan de reis aan het voorbereiden. Plannen maken, apparaten en onderdelen verzamelen, transport van alle goederen organiseren... Het was een flinke klus, maar de nieuwe ervaring en kwalitatieve verbetering van het onderwijs die de kinderen op een school in Kenia gaan krijgen, daar gaat Stefan voor.
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Vanaf 1 maart 2022 gaat Microsoft over naar een nieuw licentiemodel. Dit geldt voor alle 365 producten. Regel je licenties voor 25 februari en bespaar!
Scroll naar boven