Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
Blog

Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst

In de strijd tegen cybercriminaliteit wordt veel vooruitgang geboekt. Toch is er geen tijd om eens lekker achterover te gaan leunen. In de meeste gevallen blijken menselijke fouten de grootste oorzaak van lekken binnen de ICT-infrastructuur. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt wanneer hackers een ingang krijgen. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer schade zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk. Snel handelen is key.

De blind spots binnen een organisatie

De slinkse aanvallen door en smerige trucjes van cybercriminelen worden met de dag onvoorspelbaarder en moeilijker te herkennen. Gelukkig blijven geavanceerde technologieën als firewalls, antivirussoftware, EDR en XDR niet achter. Veel van deze innovaties bezitten al een bepaalde intelligentie die niet alleen op herkenning maar ook op basis van voorspelling kan reageren op mogelijke infecties in je infrastructuur. Helaas blijft de kans op menselijke fouten van de eindgebruiker hiermee even groot. Libra ICT ondersteunt partners en klanten met gebruikerstrainingen en security awareness sessies waarmee de bewustwording groeit en het risico op een lek in je systeem aanzienlijk wordt verlaagd.

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Er bestaat altijd een mogelijkheid dat jij of je collega op een stressvol moment of juist vlak voordat je naar huis gaat nog even snel een verkeerde mail opent en op een twijfelachtige link klikt. Zonder dat je er erg in hebt. Nietsvermoedend sluit je je laptop af en vertrek je naar huis. Zo, morgen weer een dag! Ondertussen hebben cybercriminelen een ingang in het systeem en beginnen hun schade aan te richten. De gehele database van het bedrijf wordt gekopieerd, meer wachtwoorden worden ontcijfert en vervolgens wordt de hele digitale wereld van je bedrijf encrypted. Hoe meer tijd een hacker heeft, hoe meer kwaad er aangericht kan worden. Pas de volgende ochtend, wanneer de eerste collega’s weer aan het werk gaan, wordt de schade duidelijk.

Hoe kun je zo’n ramp voorkomen?

Een SOC, Security Operations Center, bestrijdt vuur met vuur. Een SOC is een gecentraliseerd orgaan binnen een organisatie en bestaat uit mensen die een continue monitoring van de activiteiten binnen je infrastructuur houden. Een SOC bewaakt het securityniveau van je bedrijf en voorkomt, detecteert en reageert direct op security incidenten. 150 cyber security experts die de klok rond actief blijven. Van alles wat je binnen je systeem kan laten loggen (switches, firewalls, servers, EDR, etc.) houden zij overzicht en wordt live data uitgelezen. Alle afwijkingen buiten normale parameters merken zij op waardoor er direct reactie kan plaatsvinden. Bij overduidelijke abnormale activiteiten reageert het SOC team zelf door te blokkeren of het proces te stoppen. Bij minder urgente afwijkingen notificeren ze het actieve ICT beheer van Libra ICT. Wij kunnen vervolgens passend actie ondernemen en je ICT-systeem veilig en actief houden. Voorbeelden van afwijkingen die de eindgebruiker zelden opmerkt, maar het SOC-team er wel direct uit pikt zijn; dataverkeer met ongebruikelijke locaties, wanneer er meerdere back-up’s synchroon lopen, wanneer er inlogpogingen plaatsvinden buiten werktijden of als de gehele database wordt gekopieerd.

De grootste voordelen van een SOC

  • Door continue monitoring worden alle abnormale activiteiten binnen je netwerk opgemerkt en kan snel en accuraat gereageerd worden.
  • Ook buiten werktijden is er een surveillance en kan er gereageerd worden. Zo sta je ’s ochtends niet voor verrassingen.
  • Voorsprong in situaties met tijdsdruk. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer problemen zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk.

Tijd staat aan jouw kant

De strijd tegen cyber criminaliteit is tegenwoordig een spelletje van Snel, Sneller, Snelst. Het is erg moeilijk om te voorspellen hoe de cyber criminaliteit zich gaat ontwikkelen en het is gecompliceerd om vervolgens te reageren op onbekende situaties. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt in een besmette infrastructuur. Onbekend geval of oneindig herhaalde truc, een SOC merkt het op en handelt direct. 

Wil je onderzoeken of een SOC meerwaarde kan bieden in je beveiliging van jouw bedrijf?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<strong>Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag</strong> 
Tape back-up: een veilige aanvulling op je Cloud opslag 
Dataopslag is een belangrijk onderdeel van je ICT-infrastructuur. Het maakt niet uit hoe groot of klein de digitale voetafdruk van je organisatie nu is, op…
<strong>Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo</strong>
Bruns wapent zich tegen phishing met hack-demo
Vorige week hebben we voor een van onze klanten een cyber security event georganiseerd in samenwerking met SecDesk. Een Hack-demonstratie. Het doel van dit event was om de medewerkers van het bedrijf Bruns meer inzicht te geven in de wereld van hackers en cyber risico’s, en om de bewustwording van de medewerkers over cyber risico's te vergroten.
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Digitaal onderwijs op school in Kenia
Onze Stefan reist deze zomer naar Kenia! Al een jaar is Stefan de reis aan het voorbereiden. Plannen maken, apparaten en onderdelen verzamelen, transport van alle goederen organiseren... Het was een flinke klus, maar de nieuwe ervaring en kwalitatieve verbetering van het onderwijs die de kinderen op een school in Kenia gaan krijgen, daar gaat Stefan voor.
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Belangrijke wijziging Microsoft 365 licenties
Vanaf 1 maart 2022 gaat Microsoft over naar een nieuw licentiemodel. Dit geldt voor alle 365 producten. Regel je licenties voor 25 februari en bespaar!
5 technische thuiswerktips
5 technische thuiswerktips
Ben jij al helemaal thuis in effectief thuiswerken? Thuiswerken brengt een hoop voordelen met zich mee! De voorspelling is dat ook na de pandemie er een hybride vorm van remote en op locatie werken in stand zal blijven. Wij delen onze top technische thuiswerktips!
Gigantische dreiging door Log4j
Gigantische dreiging door Log4j
Log4j? Wat is dat? Waarom horen we er plotseling zo veel over? De IT wereld staat op z’n kop. De recente ontdekking van een significante zwakke schakel in een open-source library voor Java doet een wervelwind van stof opwaaien. De kans dat jouw ICT-omgeving wordt beïnvloed was zelden zo groot. We leggen het probleem van Log4j uit. 
Scroll naar boven