Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
Blog

Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst

In de strijd tegen cybercriminaliteit wordt veel vooruitgang geboekt. Toch is er geen tijd om eens lekker achterover te gaan leunen. In de meeste gevallen blijken menselijke fouten de grootste oorzaak van lekken binnen de ICT-infrastructuur. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt wanneer hackers een ingang krijgen. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer schade zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk. Snel handelen is key.

De blind spots binnen een organisatie

De slinkse aanvallen door en smerige trucjes van cybercriminelen worden met de dag onvoorspelbaarder en moeilijker te herkennen. Gelukkig blijven geavanceerde technologieën als firewalls, antivirussoftware, EDR en XDR niet achter. Veel van deze innovaties bezitten al een bepaalde intelligentie die niet alleen op herkenning maar ook op basis van voorspelling kan reageren op mogelijke infecties in je infrastructuur. Helaas blijft de kans op menselijke fouten van de eindgebruiker hiermee even groot. Libra ICT ondersteunt partners en klanten met gebruikerstrainingen en security awareness sessies waarmee de bewustwording groeit en het risico op een lek in je systeem aanzienlijk wordt verlaagd.

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Er bestaat altijd een mogelijkheid dat jij of je collega op een stressvol moment of juist vlak voordat je naar huis gaat nog even snel een verkeerde mail opent en op een twijfelachtige link klikt. Zonder dat je er erg in hebt. Nietsvermoedend sluit je je laptop af en vertrek je naar huis. Zo, morgen weer een dag! Ondertussen hebben cybercriminelen een ingang in het systeem en beginnen hun schade aan te richten. De gehele database van het bedrijf wordt gekopieerd, meer wachtwoorden worden ontcijfert en vervolgens wordt de hele digitale wereld van je bedrijf encrypted. Hoe meer tijd een hacker heeft, hoe meer kwaad er aangericht kan worden. Pas de volgende ochtend, wanneer de eerste collega’s weer aan het werk gaan, wordt de schade duidelijk.

Hoe kun je zo’n ramp voorkomen?

Een SOC, Security Operations Center, bestrijdt vuur met vuur. Een SOC is een gecentraliseerd orgaan binnen een organisatie en bestaat uit mensen die een continue monitoring van de activiteiten binnen je infrastructuur houden. Een SOC bewaakt het securityniveau van je bedrijf en voorkomt, detecteert en reageert direct op security incidenten. 150 cyber security experts die de klok rond actief blijven. Van alles wat je binnen je systeem kan laten loggen (switches, firewalls, servers, EDR, etc.) houden zij overzicht en wordt live data uitgelezen. Alle afwijkingen buiten normale parameters merken zij op waardoor er direct reactie kan plaatsvinden. Bij overduidelijke abnormale activiteiten reageert het SOC team zelf door te blokkeren of het proces te stoppen. Bij minder urgente afwijkingen notificeren ze het actieve ICT beheer van Libra ICT. Wij kunnen vervolgens passend actie ondernemen en je ICT-systeem veilig en actief houden. Voorbeelden van afwijkingen die de eindgebruiker zelden opmerkt, maar het SOC-team er wel direct uit pikt zijn; dataverkeer met ongebruikelijke locaties, wanneer er meerdere back-up’s synchroon lopen, wanneer er inlogpogingen plaatsvinden buiten werktijden of als de gehele database wordt gekopieerd.

De grootste voordelen van een SOC

  • Door continue monitoring worden alle abnormale activiteiten binnen je netwerk opgemerkt en kan snel en accuraat gereageerd worden.
  • Ook buiten werktijden is er een surveillance en kan er gereageerd worden. Zo sta je ’s ochtends niet voor verrassingen.
  • Voorsprong in situaties met tijdsdruk. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer problemen zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk.

Tijd staat aan jouw kant

De strijd tegen cyber criminaliteit is tegenwoordig een spelletje van Snel, Sneller, Snelst. Het is erg moeilijk om te voorspellen hoe de cyber criminaliteit zich gaat ontwikkelen en het is gecompliceerd om vervolgens te reageren op onbekende situaties. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt in een besmette infrastructuur. Onbekend geval of oneindig herhaalde truc, een SOC merkt het op en handelt direct. 

Wil je onderzoeken of een SOC meerwaarde kan bieden in je beveiliging van jouw bedrijf?

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project Tilbox
Inspiratie project Tilbox
Libra ICT zorgt ervoor dat de IT-oplossingen van Tilbox probleemloos blijven werken. Inclusief het beheer van netwerken, apparatuur, softwarecompatibiliteit en gebruikerseisen. Onze experts waarborgen de stabiliteit en efficiëntie van de IT-systemen van Tilbox, evenals de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.
Inspiratie project Ventilair
Inspiratie project Ventilair
Ventilair, gevestigd in Eersel, is een innovatief bedrijf dat zich toelegt op het leveren van hoogwaardige ventilatieoplossingen. Met een diepgaand begrip van luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, biedt Ventilair een breed scala aan producten en diensten die gericht zijn op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in zowel residentiële als commerciële omgevingen.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Hendor
Inspirerende klanten: Hendor
Hendor uit Bladel, richt zich op de ontwikkeling en productie van industriële vloeistofbehandelingssystemen. Ze zijn gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling en circulatie van vloeistoffen, zoals chemicaliën, zuren, basen en oplosmiddelen. Het doel van Hendor is om efficiënte en betrouwbare oplossingen te bieden voor de behandeling van vloeistoffen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Hendor heeft een team van experts in huis die klanten kunnen adviseren bij het selecteren en implementeren van de juiste systemen voor hun specifieke behoeften.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Scroll naar boven