Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
Blog

Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst

In de strijd tegen cybercriminaliteit wordt veel vooruitgang geboekt. Toch is er geen tijd om eens lekker achterover te gaan leunen. In de meeste gevallen blijken menselijke fouten de grootste oorzaak van lekken binnen de ICT-infrastructuur. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt wanneer hackers een ingang krijgen. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer schade zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk. Snel handelen is key.

De blind spots binnen een organisatie

De slinkse aanvallen door en smerige trucjes van cybercriminelen worden met de dag onvoorspelbaarder en moeilijker te herkennen. Gelukkig blijven geavanceerde technologieën als firewalls, antivirussoftware, EDR en XDR niet achter. Veel van deze innovaties bezitten al een bepaalde intelligentie die niet alleen op herkenning maar ook op basis van voorspelling kan reageren op mogelijke infecties in je infrastructuur. Helaas blijft de kans op menselijke fouten van de eindgebruiker hiermee even groot. Libra ICT ondersteunt partners en klanten met gebruikerstrainingen en security awareness sessies waarmee de bewustwording groeit en het risico op een lek in je systeem aanzienlijk wordt verlaagd.

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Er bestaat altijd een mogelijkheid dat jij of je collega op een stressvol moment of juist vlak voordat je naar huis gaat nog even snel een verkeerde mail opent en op een twijfelachtige link klikt. Zonder dat je er erg in hebt. Nietsvermoedend sluit je je laptop af en vertrek je naar huis. Zo, morgen weer een dag! Ondertussen hebben cybercriminelen een ingang in het systeem en beginnen hun schade aan te richten. De gehele database van het bedrijf wordt gekopieerd, meer wachtwoorden worden ontcijfert en vervolgens wordt de hele digitale wereld van je bedrijf encrypted. Hoe meer tijd een hacker heeft, hoe meer kwaad er aangericht kan worden. Pas de volgende ochtend, wanneer de eerste collega’s weer aan het werk gaan, wordt de schade duidelijk.

Hoe kun je zo’n ramp voorkomen?

Een SOC, Security Operations Center, bestrijdt vuur met vuur. Een SOC is een gecentraliseerd orgaan binnen een organisatie en bestaat uit mensen die een continue monitoring van de activiteiten binnen je infrastructuur houden. Een SOC bewaakt het securityniveau van je bedrijf en voorkomt, detecteert en reageert direct op security incidenten. 150 cyber security experts die de klok rond actief blijven. Van alles wat je binnen je systeem kan laten loggen (switches, firewalls, servers, EDR, etc.) houden zij overzicht en wordt live data uitgelezen. Alle afwijkingen buiten normale parameters merken zij op waardoor er direct reactie kan plaatsvinden. Bij overduidelijke abnormale activiteiten reageert het SOC team zelf door te blokkeren of het proces te stoppen. Bij minder urgente afwijkingen notificeren ze het actieve ICT beheer van Libra ICT. Wij kunnen vervolgens passend actie ondernemen en je ICT-systeem veilig en actief houden. Voorbeelden van afwijkingen die de eindgebruiker zelden opmerkt, maar het SOC-team er wel direct uit pikt zijn; dataverkeer met ongebruikelijke locaties, wanneer er meerdere back-up’s synchroon lopen, wanneer er inlogpogingen plaatsvinden buiten werktijden of als de gehele database wordt gekopieerd.

De grootste voordelen van een SOC

  • Door continue monitoring worden alle abnormale activiteiten binnen je netwerk opgemerkt en kan snel en accuraat gereageerd worden.
  • Ook buiten werktijden is er een surveillance en kan er gereageerd worden. Zo sta je ’s ochtends niet voor verrassingen.
  • Voorsprong in situaties met tijdsdruk. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer problemen zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk.

Tijd staat aan jouw kant

De strijd tegen cyber criminaliteit is tegenwoordig een spelletje van Snel, Sneller, Snelst. Het is erg moeilijk om te voorspellen hoe de cyber criminaliteit zich gaat ontwikkelen en het is gecompliceerd om vervolgens te reageren op onbekende situaties. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt in een besmette infrastructuur. Onbekend geval of oneindig herhaalde truc, een SOC merkt het op en handelt direct. 

Wil je onderzoeken of een SOC meerwaarde kan bieden in je beveiliging van jouw bedrijf?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
Een SOC tegen cybercriminaliteit: snel, sneller, snelst
In de strijd tegen cybercriminaliteit wordt veel vooruitgang geboekt. Toch is er geen tijd om eens lekker achterover te gaan leunen. In de meeste gevallen blijkt menselijk handelen de grootste oorzaak van lekken binnen de ICT-infrastructuur. Een SOC geeft je een voorsprong in de tijdsdruk die vaak meespeelt wanneer hackers een ingang krijgen. Hoe meer tijd hackers hebben, hoe meer schade zij kunnen veroorzaken binnen je netwerk. Snel handelen is key.
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Datacenter Libra verhuist naar Dataplace!
Een duurzame stap! Zo zijn we voorbereid op de toekomst en kunnen we onze klanten aanvullende diensten bieden. Achter de schermen is dit dus een interessante ontwikkeling, maar als klant van Libra merk je er weinig van. Je krijgt hooguit te maken met de volgende 5 voordelen:
Veilig, snel en overal werken met VDI
Veilig, snel en overal werken met VDI
VDI is een innovatie in opmars en een geweldig geschikt systeem voor onze veranderende manier van werken. In eerdere blogs hebben we ‘het nieuwe werken’ als onderwerp al vaker besproken. VDI is een oplossing waarmee je veilig, snel en overal kan werken. Een interessant perspectief op nieuwe remote werkvormen! Lees hoe VDI ook jouw bedrijf digitaal versterkt!
Laat je de kaas niet van het brood hacken
Laat je de kaas niet van het brood hacken
De functionaliteit van je ICT heeft veel impact in en tot ver buiten je bedrijf. Deze week zagen we hoe een hack je kan raken tot op je bord. Wat leren we uit deze ransomware-aanval?
Cyber security: phishing alert
Cyber security: phishing alert
In de afgelopen week zijn er verschillende phishing e-mails in de regio verstuurd. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij internetcriminelen persoonlijke gegevens of wachtwoorden proberen te stelen. In dit artikel willen we je door middel van een voorbeeld laten zien hoe een phishing aanval werkt en waar je op moet letten op het moment dat je een e-mail in je postvak binnen krijgt.
Zo herken en voorkom je CEO-fraude
Zo herken en voorkom je CEO-fraude
CEO-fraude gebeurt al een aantal jaar, maar opvallend genoeg is het aantal meldingen in de afgelopen maanden ineens sterk toegenomen. Voor ons een reden om deze vorm van oplichting eens onder de loep te nemen. Hoe herken je CEO-fraude en wat kun je nog doen als je erin bent getuind?
Scroll naar top