Zo herken en voorkom je CEO-fraude
Blog

Zo herken en voorkom je CEO-fraude

CEO-fraude: het gebeurt al een aantal jaar, maar opvallend genoeg is het aantal meldingen in de afgelopen maanden ineens sterk toegenomen. Recent is Pathé zelfs voor 19 miljoen opgelicht. Voor ons een reden om deze vorm van oplichting eens onder de loep te nemen. Hoe herken je CEO-fraude en wat kun je nog doen als je erin bent getuind?

Doelgerichte fraude

CEO-fraude is een zeer gehaaide en nauwkeurig uitgevoerde vorm van internetoplichting. Criminelen sturen, uit naam van de CEO of CFO van een organisatie, een mail naar een financiele medewerker van hetzelfde bedrijf. In deze mail wordt de medewerker gevraagd een hoog bedrag over te maken, vaak met spoed, naar een rekeningnummer dat in de mail wordt vermeld. Het zou zogenaamd gaan om bijvoorbeeld een transactie naar een leverancier.

Persoonlijke benadering

Omdat de mails in goed Nederlands zijn opgesteld en omdat de echte namen van directeuren worden gebruikt als afzender, komen de verzoeken erg geloofwaardig over. Namen worden van bedrijfswebsites of LinkedIn gehaald en financieel verantwoordelijken worden persoonlijk, bij hun voor- of achternaam, aangesproken. Het komt dan ook steeds vaker voor dat de medewerker die de mail ontvangt, gehoor geeft aan het verzoek. Het gevolg: als het geld is bijgeschreven op het criminele bankrekeningnummer, is het weg en ben je het slachtoffer geworden van CEO-fraude.

Herkennen en voorkomen

Wat kun je hiertegen doen? Allereerst is het raadzaam om altijd de naam en het e-mailadres van de afzender dubbel te checken. Wanneer je simpelweg op de afzendernaam klikt, zal namelijk al snel duidelijk worden dat het e-mailadres helemaal niet afkomstig is van jouw bedrijf. Vaak worden er ‘nep’-mailadressen gebruikt die niet te herleiden zijn naar de crimineel. Het verraderlijke is, dat wanneer je dit niet checkt, en je beantwoordt de mail met aanvullende vragen, dat je dan ook nog eens een keurig antwoord terug krijgt ook. Heel soms wordt zelfs nog een telefoonnummer vernoemd. Wie je aan de lijn krijgt? Criminelen.

Voor verificatie kun je bij twijfel de mail dus beter doorsturen naar je directeur zélf, in plaats van replyen. Jouw directeur zal dan gauw genoeg zelf aan de bel trekken. Het is sowieso raadzaam om extra alert te zijn wanneer jou via mail ‘zomaar’ wordt gevraagd een groot bedrag over te maken naar een –vaak buitenlands– rekeningnummer. Wees niet bang om bij je leidinggevende(n) te checken of het wel in de haak is, voorkomen is immers beter dan genezen.

Via de Nationale Fraudehelpdesk kun jij je kennis over internetfraude bijspijkeren met een informatieve kennisquiz. Wat ons betreft een waardevolle besteding van je tijd!

Help, ik ben slachtoffer

Wat te doen als je toch geld hebt overgemaakt naar wat later een crimineel bankrekeningnummer blijkt te zijn? Als je pas de volgende dag tot de conclusie komt dat je slachtoffer bent geworden van fraude, is het waarschijnlijk al te laat. Banken kunnen weinig meer voor je betekenen als een bedrag eenmaal is bijgeschreven op een rekening. Kom je er echter na een kwartier al achter, dan kan het nog lonen om de bank van het betreffende criminele rekeningnummer te waarschuwen. Als een bedrag nog niet is bijgeschreven, kunnen zij de transactie nog stopzetten. Bel in dit geval ook je eigen bank om hen te waarschuwen.

Libra traint ICT-gebruikers in bewustwording over internetfraude. Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? 

geen events gevonden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Groot nieuws! Libra ICT is klaar voor de volgende stap!
Nadat wij, Jan en Jeannine, meer dan 30 jaar in en aan ons bedrijf hebben gewerkt, hebben we, na een lang en zorgvuldig proces, besloten om onze aandelen in Libra over te dragen aan de Futureproof Group.
Inspiratie project Tilbox
Inspiratie project Tilbox
Libra ICT zorgt ervoor dat de IT-oplossingen van Tilbox probleemloos blijven werken. Inclusief het beheer van netwerken, apparatuur, softwarecompatibiliteit en gebruikerseisen. Onze experts waarborgen de stabiliteit en efficiëntie van de IT-systemen van Tilbox, evenals de implementatie van nieuwe veiligheidsmaatregelen.
Inspiratie project Ventilair
Inspiratie project Ventilair
Ventilair, gevestigd in Eersel, is een innovatief bedrijf dat zich toelegt op het leveren van hoogwaardige ventilatieoplossingen. Met een diepgaand begrip van luchtkwaliteit en klimaatbeheersing, biedt Ventilair een breed scala aan producten en diensten die gericht zijn op het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in zowel residentiële als commerciële omgevingen.
Inspiratie project: Bax Metaal
Inspiratie project: Bax Metaal
Bax Metaal uit Bergeijk is een sterke en betrouwbare speler in de metaalbranche, leunend op de pijlers engineering, laseren, kanten, samenstelling, assemblage en finishing. Bax Metaal biedt klantgerichte oplossingen in de vorm van samengesteld plaatwerk en buisconstructies in RVS, aluminium en staal. Stilstaan is voor Bax Metaal geen optie, daarom blijven zij zich ontwikkelen op alle mogelijke gebieden. Techniek en kwaliteit vormen altijd hun uitgangspunt, dus ook als het neerkomt op hun ICT-infrastructuur.
Inspirerende klanten: Hendor
Inspirerende klanten: Hendor
Hendor uit Bladel, richt zich op de ontwikkeling en productie van industriële vloeistofbehandelingssystemen. Ze zijn gespecialiseerd in oplossingen voor de behandeling en circulatie van vloeistoffen, zoals chemicaliën, zuren, basen en oplosmiddelen. Het doel van Hendor is om efficiënte en betrouwbare oplossingen te bieden voor de behandeling van vloeistoffen, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Hendor heeft een team van experts in huis die klanten kunnen adviseren bij het selecteren en implementeren van de juiste systemen voor hun specifieke behoeften.
Inspirerende klanten: Roosen
Inspirerende klanten: Roosen
Roosen Industries uit Eersel is gespecialiseerd in mechatronica en precisie-engineering. Het high-tech bedrijf biedt op maat gemaakte oplossingen voor de ontwikkeling, fabricage en assemblage van mechatronische systemen en componenten. Deze oplossingen worden toegepast in bijvoorbeeld de voedselverwerkingsindustrie, in hightechsectoren, de medische wereld en de halfgeleiderindustrie. Roosen werkt met een ervaren team van engineers en vakmensen waardoor ze uitzonderlijk hoogwaardige diensten en producten kunnen leveren. W e zijn trots op onze inspirerende klanten, zoals @Roosen. Met onze op maat gemaakte ICT-oplossingen helpen we Roosen om hun machines 24x7 te laten draaien.
Scroll naar boven